Kycklingsallad-med-currydressing.jpg
Kycklingsallad-med-currydressing.jpg

En lättsam kycklingsallad på tallriken.

Sommarlata sommardagar är härliga men mat behöver man, visst är det ändå konstigt? Man kan inte enbart leva på tårta… När det är riktigt varmt vill man gärna ha något lättsamt att fylla tomrummet i magen med och det ska helst gå snabbt, då passar det väl bra med en sallad. En kycklingsallad med en fågel som är fantastiskt saftig och välsmakande och som dessutom kan förberedas i god tid. Ja, flera dagar innan faktiskt eller varför inte göra en extra sats och frysa in i tärningar så är ju saken biff… eller sallad i detta fall!

Den senaste tiden har vi själva många gånger hämtat köpesallad att äta, ofta till lördagslunchen, från Bettans salladsbar som har riktigt goda sallader här i Kungälv. Vi kan rekommendera deras skaldjurssallad. Men börjar man tänka efter vilka pengar man plöjer ner i salladsportioner där så känns det ibland som att man gärna gör sin egen matiga sallad. Och quinoa är så mycket godare att ha i sallad än tråkig pasta!

Till kycklingsalladen rörde vi ihop en god och enkel currydressing. Själva kycklingen har vi redan tidigare bloggat om här och vi kallar den för allround-kyckling. Men för enkelhetens och lathetens skull plitar vi ner receptet även i detta inlägg. Semestertider handlar också lite grann om att underlätta för varandra, inte sant?

 

Ugnsstekt allround-kyckling

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

1 kg frysta (tina upp innan tillagning) eller färska kycklingklubbor, -filéer eller -lårfiléer
2-3 msk soja
1 msk ketchup eller chilisås
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
ca 1 dl vatten
1 msk olivolja
1/2 tsk svartpeppar

 

Blanda soja, ketchup/chilisås, rosmarin/timjan och oregano med 1 msk olja och 1/2 tsk svartpeppar. Skala och pressa ner vitlöken.

Lägg kycklingdelarna i en smord ugnssäker form och pensla på blandningen. Häll ca 1 dl vatten i bottnen av formen.

Stek kycklingdelarna i ugnen i ca 40 minuter, tills köttsaften är klar, prova med en sticka i den tjockaste delen av köttet! Ös kycklingdelarna ett par gånger under tillagningen. Häll i mer vatten om det skulle behövas.

Låt kycklingen kallna helt och skär den i lagom stora bitar för salladen.

 

Vi gjorde portionssallader direkt på tallriken. Ha i efter behag av detta:

 

kokt quinoa
salladsmix
gurka
tomat
majs
fetaost
rödlök
oliver
allround-kyckling i bitar

 

Currydressing:

4 portioner.

 

2 dl turkisk yoghurt
2 tsk curry
1/4 tsk salt
1 msk majonnäs

Rör ihop allt och låt dra en stund i kylen så blir den extra god denna dressing.

 

Kycklingsallad med currydressing

En mättande kycklingsallad med massa gott i och med en god currydressing till.

 

 

Smarrig salladsstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.