Skinkröra till bakad potatis
Skinkröra till bakad potatis

Skinkröra till den bakade potatisen och Sandefjordsavstickaren.

Lättsam sommarmat när den är som bäst. Minimal ansträngning och vips har du mat i magen. För under tiden potatisen bakas i ugnen gör du skinkröran och hinner till och med ta en tupplur i hängmattan om du känner för det. Lata sommardagar kan man aldrig få för många av! Varför vänta till semestern med att ta det lugnt?

Mängden skinkröra kanske låter lite i överkant för fyra portioner men här snålas det inte. När vi äter bakad potatis ska det vara rejält med tilltugg så det blev bara lite över på den femte portionen för oss. Och vips hade vi reducerat mängden julskinksrester i frysen rejält.

 

Räkna med en stor bakpotatis per person. Stick några hål i potatisen innan du bakar den på galler i mitten av ugn ca. 1 timme i 225°. Känn efter med en sticka om den är mjuk rakt igenom.

 

 

4-6 portioner.

 

ca. 500 g tärnad skinka
2 burkar (à 200 g) crème fraiche
3 msk hackad gräslök
3 msk dijonsenap
2 mellanstora röda paprikor, tärnade
1 dl bostongurka
svartpeppar, salt

 

Blanda samman alla ingredienser till skinkröran i en bunke och smaka av med lite salt och peppar.

Servera till bakad potatis.

 

Skinkröra och bakad potatis

 Mums med skinkröra till bakad potatis!

Skinkröra till bakad potatis

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~

Och nu tänkte vi passa på att ge er ett litet resereportage om helgens avstickare till Sandefjord. Körde upp till Strömstad (ca. 150 km) på lördagsmorgonen för att ta 11-färjan till norska sidan som påstås vara ”den vackraste vägen till Norge”. Color Lines ”Bohus” tog oss säkert över på 2 1/2 timme.

Color Line "Bohus"

 

Med en liten turistbroschyr i näven som tipsade om en fantastisk utsikt över Sandefjord traskade vi uppför de branta backarna till Midtåsen. Hela Sandefjord låg framför våra fötter, vackert så!

 

Sandefjord

 

Denna lilla norska stad är känt för att ha varit centrum för valfångsten fram till slutet på 1960-talet och Knut Steen har skulpterat detta monument.

Valfångstmonumentet

 

Vårt hotell Clarion Collection Hotel Atlantic var både hotell och museum i ett. Själva frukostmatsalen var belamrad med föremål som bevarats från den stora valfångsepoken. Och frukostbufféen var uppdukad på ett minifartygs däck.

Clarion Collection Hotel Atlantic

 

Självklart måste vi passa på att smaka på valbiff när vi befann oss i valfångstmekkat. Restaurang ”Kokeriet” i hamnen frestade med detta på menyn. Smaken påminde lite grann om lever däremellan havssmaken kom fram. Konsistensen påminde om kött liksom färgen men mättnadskänslan var som efter att ha ätit fisk. I glasen fanns både pilsner och akvavit, helt enligt valfångarnas föreskrifter. En häftig smakupplevelse helt klart!

Valbiff

Valbiffen serverades med ugnsrostade rotfrukter, ugnspotatis, lingon och pepparsås.

 

 

Tänk att en så här kort resa (lördagsmorgon – söndagskväll) kan göra att det känns som att man varit ledig i nästan en hel vecka!?!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.