Brie- och mangopaj
Brie- och mangopaj

Solgul mango i en paj med brieost.

Nu gör vi ett försök till att få ut ett recept åt er och hoppas på det bästa. Vi antar att ni är fundersamma var vi håller hus när det duggar så sällan med inlägg här nuförtiden. Till vår ursäkt tänker vi skylla på vår bloggportal… den har varit segare än segaste kolan ni kan tänka er. Vi har nästan hunnit göra middag innan ens en liten kommentar publicerats efter att vi tryckt på magiska knappen ”svara”. Vi hoppas på bot och bättring för så här orkar vi inte fortsätta alltför länge, vi har vårt goda humör att tänka på! Och er, våra läsare så klart! Vi funderar på alternativa lösningar för framtiden…

Så hur har ni det ute i stugorna med sommar och en extra ledig dag tack vare Nationaldagen? Allt bra med er hoppas vi! Själva har vi yrt runt på våra truckar på jobbet munderade med termobrallor och underställ, inget konstigt med det! Vardag eller helg, jobbet ska göras ändå!

Det gäller för oss att istället ta tillvara lediga dagar och göra dem till helg oavsett om det är mitt i veckan eller en vanlig måndag. Nu till helgen är vi faktiskt lediga båda två (kors i taket!) och har siktet inställt på att åka utomlands förstår ni. Hela vägen till Norge ska vi! Ojojoj, åka Colorlines färja över från Strömstad till Sandefjord, som påstås vara vackraste vägen till Norge, och sova på hotell en natt. Minisemester, det ser vi fram emot! Att se och uppleva nya ställen och miljöer behöver inte alltid betyda överdrivet långa transportsträckor.

Men här kommer nu receptet till denna vansinnigt goda och somriga paj. Där mangon är lika gul som sommarsolen och den svenska flaggan, Nationaldagen till ära!

Solgul mango

En vegetarisk paj som är otroligt mättande med all ost den innehåller, både brie- och grönmögelost. Där osten och mangon lyfter varandra och får den som äter pajen att sucka av välbehag. Sött och salt… Den smälta brieosten får en nästan att tro att det är en brieosttårta man äter. Krämig och mjuk i smaken… ja, ni hör ju att det bara är idel lovord över detta stycke paj!

Receptet kommer från senaste numret av Bakat & Gott nr. 2/2013.

 

1 paj, 4-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl (vi använde 1 1/2 dl vetemjöl + 1 1/2 dl mörkt lantbrödsmjöl)
125 g smör
2 msk kallt vatten

 

IMG_3220 - Kopia

 

Fyllning:

250 g brieost
100 g St Agur, grönmögelost
1 mogen mango
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 ägg
25 g valnötter

 

 

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa, enklast går det i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga och låt vila i kylskåp 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

Skär brieosten i skivor och grönmögelosten i bitar. Dela mangon i två halvor och dela i klyftor och skär bort skalet.

IMG_3227 - Kopia

Lägg de båda ostsorterna och mangon i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg och häll i formen. Toppa med valnötter och grädda i mitten av ugnen ca. 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Håll koll så att inte pajen blir för mörk, täck eventuellt med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden. Låt pajen vila en stund innan servering.

Servera gärna en god sallad till denna paj.

 

Paj med mango och brieost

En vegetarisk och krämig paj fylld med godsaker.

 

 

Mango-brieostpaj

Mango, grönmögelost och brieost bidrar till en himmelsk pajupplevelse.

 

Mangopaj med brieost och grönmögelost

Den smälta brieosten får oss att tänka på brieosttårtan

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Vilket spännande recept! Det måste jag prova i helgen.
  Sandefjord är fint. Har ni varit i Bergen i Norge? Också en helt underbar stad, ett liiitet minus är att det regnar där väldigt ofta och mycket. Det är sant, man behöver inte resa till andra sidan jordklotet för att hitta vackra intressanta ställen, de finns runtom husknuten.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Hoppas pajen gillades! 🙂
   Nope, inte varit i Bergen.. än! Ja, alltför ofta glömmer man bort guldkornen som finns nära inpå, som man kan åka bra mycket oftare till än de som ligger långt bort.

   Svara

  1. livsnjutarna

   En väldigt spännande paj och god! Vi funderar på att använda samma ingredienser som en pizzafyllning.

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Äsch, det är verkligen inte alls roligt när tekniken strular så, tålamodet tryter… Hoppas ni kommer på en lösning på problemet.
  Pajen låter oerhört spännande och god, mango och Agur borde ju passa riktigt fint ihop.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.