Här kommer den utlovade ”rapporten” från vår helgvistelse (13-14 april) ute på Klädesholmen vid hotell och restaurang Salt & Sill. Har ni vägarna förbi Bohuslän så kan vi varmt rekommendera er ett besök där.
Hotellrummen ligger i den mörka byggnaden som flyter på vattnet.
Klädesholmen är en av många fina pärlor i den bohuslänska skärgården. Du omges av saltstänkta klippor och doften av hav som är som balsam för själen. Ön är ett äkta sjömanssamhälle med vackra hus att beskåda när du promenerar längs de idylliska gatorna. Och bäst av allt är att vi inte behöver åka särskilt långt för att uppleva allt detta, kring 5 mil.
Bara ett stenkast från hotellet ligger sillfabriken Klädesholmen vars matjessill är vår favorit.
Den mörka byggnaden bakom är hotellet.
Helgen till ära med både födelsedag och 15-år tillsammans-dag att fira var hotellsviten ”Socker” bokad för oss. Havsutsikt runt om!
Lunchen var inbokad till kl. 14 och vi kunde välja mellan räkmacka eller sillplanka. Med en sillplanka med sex sorters sillar föreställer man sig en liten förrättstallrik med en bit av varje sill – tji fick vi! Sillplankan kunde mycket väl ha räckt till oss båda. Bland sillsorterna kan nämnas: svartvinbärssill, senaps- och maltwhiskysill samt vindruvs- och mandelsill… Lägg till en skål med ost, kokt ägg, gräddfil, rödlök och potatis samt en korg full med bröd… så ni förstår att herremannen hade fullt sjå att få i sig allt! Vi fick senarelägga middagen med en timme…
Sillarna serverade på en planka gjord på spillved från båtvarv.
Det finns mycket fint att fota på denna ö. Mätta efter lunchen strosade vi runt. Till och med solen bestämde sig för att stråla. Havsvädret är som fjällvädret, lika oförutsägbart!
Eftermiddagsfikat var av det lyxigare slaget, eller vad sägs om bubbel och goda tryfflar?
Middagen var en 3-rätters med förbeställt vinpaket. Ska det vara lyxigt så ska det va’! Havets delikatesser i alla skeden förutom desserten då… Kocken visste verkligen hur fisk och skaldjur skulle tillagas, allt var så gudomligt gott och vällagat! Fisken bara smälte i munnen på oss.
Citron och chilimarinerad strömming i olivolja som aptitretare.
Förrätt: kräftstjärtar, betor och skummad kräftfond.
Hemlagat smör.
Smörstekt kummelrygg med mandelpotatispuré bestod huvudrätten av.
Vinbärssorbet med kolakräm och små maränger fick avsluta middagen.
Vi önskar alla en fin vecka!
~Neta & Peppe~
Tina
Vilken mysig helg ni haft!! Verkligen ett paradis för sill och fiskälskare. Jag är väl inte så förtjust i sill, går bra att äta till jul, påsk och midsommar men inte mer.
Efterrätten däremot ser ju helt gudomlig ut!! Och vilket fint annorlunda hotell!!
livsnjutarna
Ja visst hade vi en riktig myshelg. Innan vi flyttade till västkusten åt vi mest lax men ju längre vi bor här upptäcker vi att annan fisk är även den en delikatess. Hotellet är värt ett besök, vad vi vet om finns inget annat flytande hotell i Sverige.
Villaherbert
Klädesholmarna är fint, några år sen jag var där senast. Numera är det Skaftö som besöks när jag är på besök i GBG, restaurang Brygghuset där är fint och Gullmarstrand Hotell är toppen.
livsnjutarna
Restaurangen och hotellet lägger vi bakom örat, för vem vet när vi ska ut på upplevelsehelg nästa gång? 😉
annepauline
Vilka fina bilder och vilket härligt rum ni bodde i. För att inte tala om maten, efterrätten är som ett konstverk. Kan tänka mig att ni mådde som kung och drottning där!
livsnjutarna
Det var bara manteln och kronan som saknades från att leva som ett riktigt kungapar! 😉