köttfärspaj rökt fetaost mynta äggstanning
köttfärspaj rökt fetaost mynta äggstanning

Köttfärspaj med mynta och rökt fetaost.

Tisdag 27 oktober 2015

 

Här är det minsann snabba ryck ikväll, tur att vi tagit på dubbdäcken på bilen idag så att vi inte kanar av vägen. Vi kan nog säga att detta blogginlägg är en direktrapport från middagsbordet och att vi knappt hunnit svälja sista tuggan. Då förstår ni att det är ett fantastiskt recept på väg till er nu.

 

köttfärspaj mynta rökt fetaost

Det här är nog den godaste och mest smakrika köttfärspaj vi kan minnas att vi någonsin ätit. Dra på trissor vilken fantastisk kombination det är att krydda köttfärsen med torkad mynta, basilika, kanel och chilisås. Det gav oss en idé att servera denna kryddade köttfärs när det vankas tacos nästa gång hos oss. Lite nytänkande är aldrig fel.

Har ni inte tidigare stiftat bekantskap med rökt fetaost är det på tiden att ni gör det nu, annars är ni rökt! Hihi, skämt åsido får fetaosten en spännande och kraftig röksmak från bok och ihop med den övriga kryddningen i denna paj spann den vidare på den fantastiska smakpaletten.

Det här var minsann en paj som kunde pigga upp den tristaste tisdag och vi garanterar att den skulle passa ypperligt till fredagsmyset också.

Receptet har vi hämtat från veckotidningen Allas (40/2015).

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

Pajdeg:

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grövre mjöl, t.ex. mörkt lantbrödsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

 

 

Fyllning:

450 g köttfärs
1 gul lök
smör till stekning + formen
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk torkad mynta
1 tsk torkad basilika
1/2 krm malen kanel
1 1/2 dl chilisås

150 g rökt fetaost
1 dl riven lagrad ost

 

Äggstanning:

3 ägg
2 dl vispgrädde
2 krm salt
2 msk vetemjöl

1/2 röd paprika

 

 

 

Blanda snabbt samman pajdegen i matberedare med kniven monterad. Smöra pajformen. Klä en stor pajform, ca. 26 cm i diameter, med pajdegen. Ställ formen kallt i minst 20 minuter.

Skala och grovhacka löken. Bryn köttfärsen i lite smör i en stekpanna och låt löken fräsa med mot slutet så den blir mjuk och glansig. Tillsätt salt, peppar, pressad vitlök, kryddor och chilisås.

Nagga pajbotten och förgrädda den i ugnens mitt 10 minuter. Ta ut den från ugnen och strö den rivna osten över botten. Tärna fetaosten och blanda den med köttfärsröran. Fördela röran jämnt i pajskalet.

Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll det i formen. Tärna paprikan och strö den över.

Grädda pajen längst ner i ugnen ca. 45 minuter tills pajen fått fin gyllenbrun färg. Låt pajen stå en stund så att den hinner stadga sig innan servering.

Servera pajen med en sallad.

 

köttfärspaj rökt fetaost mynta

 

köttfärspaj rökt fetaost mynta äggstanning

 

 

Idag gjorde frun en raid inne på det blå-gula varuhuset för att fördriva sinikealjus dag och köpte på sig ett rejält lager med ljus. Nu hoppas vi att vi ska klara oss över jul men som diskussionerna går på sociala medier verkar våra anhängare tro att detta ljusberg kommer att vara slut lagom till Lucia. Vi får väl se. Hur som helst är det ju inte så lång väg till varuhuset för oss, ca. en mil enkel väg mot 25 mil när vi bodde i Umeå. Så om vi nu måste åka en gång till innan julhelgen ser vi inte det som någon större katastrof.

Med önskan om en fortsatt trevlig tisdag till er alla finingar och…

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.