Rabarberkaka
Rabarberkaka

Vi ser rött med rabarberkaka ur mammas receptgömma.

Denna rabarberkaka är ett mellanting mellan paj och sockerkaka. Eller om man så vill; en rabarbersockerkaka bakad i pajform. Det fina är att den inte är alltför söt och rabarberns syrlighet får träda fram. Det häftiga är det hyvlade smöret ovanpå kakan, det gör verkligen susen!

Det må så vara att rabarbersäsongen är förbi men det skulle vara ett brott att inte dela denna kaka med er! Det går hur bra som helst att använda frysta, upptinade rabarber istället för färska.

Som receptkälla denna gång  får vi helt enkelt ange Netas mamma för det är hon som förmedlat det åt oss.

 

Ugnstemperatur: 175°

Så greppa närmaste pajform, ca. 26 cm i diameter och sen behöver du bara gräva fram dessa ingredienser:

 

500 g rabarber – skurna i bitar
2 ägg, rumstempererade
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g kallt smör
1/2 – 1 dl pärlsocker

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggvispet.

 Rabarber i smet

Häll smeten i en smord pajform. Lägg rabarberbitarna ovanpå smeten och tryck ner dem lite lätt.

Hyvla smör

Hyvla (osthyvel) det kalla smöret i tunna skivor ovanpå i formen. Strö på pärlsockret.

Rabarberkaka in i ugne

Grädda på ugnens lägsta fals i 35-45 minuter. Gör ett stickprov för att se om kakan/pajen är färdig. Det kan behövas att du täcker kakan med bakplåtspapper mot slutet för att den inte ska bli för mörk.

 

Rabarberkaka

 

 

 

 

 

 

Servera den kalla kakan med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver eller mjukrörd vaniljglass.

 

Neta filosoferar:

Min lediga dag idag har mest gått åt till att ordna upp alla sinnesintryck från gårdagskvällen. Vi satt i fyra timmar och skissade på ett nytt kök till oss med hjälp av en köksförsäljare som inte var rädd för att säga vad han tyckte och tänkte. Idag tänker jag detaljer och alternativ när vi nu har något konkret att utgå från. Vi har i likhet med många andra vandrat runt i timtal på IKEA och drömt oss bort. Men någonstans känt att det inte räckt till. Att ha en hemma hos oss som ser vårt nuvarande kök och måttar och mäter vad vi tänkt oss och visar varför vissa saker inte är praktiskt möjliga – det är en helt annan sak! Det känns mer på riktigt och så kan skåp och lösningar specialbyggas så att de passar innanför kökets fyra väggar. Och sen kommer de in med buller och bång och fixar rubbet utan att vi behöver mer än riva ner det gamla köket. Låter helt underbart i våra trötta renoveringsöron! Men köksön som jag drömt om så länge, som skulle stå där ett köksbord tidigare stått – den kommer inte att bli verklighet! Men med Aarnes hjälp kan vi få till en kompromiss som känns bra. Vi är helt klart ett steg närmare ett nytt kök nu!

Inbyggd vinhylla – check!
Lådor för förvaring – check!
Inbyggd mikrovågsugn – check!
Fler arbetsytor – check!
Ugn i arbetshöjd – check!

Finansiering – ???

Hur filosoferar ni angående kostnader för ett nytt drömkök som är specialritat för er? Hur tänker ni kring kök från IKEA vs. andra kökstillverkare?

Men för att återgå till renoveringen som redan har skett i vårt hem så vill jag visa er lite bilder från lilla rummet med sina nya tapeter, lite ett och annat som fått sig en omgång med den röda målarpenseln. 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den nymålade byrån tar sig bra mot den randiga tapeten och den gamla tavlan kommer att vara pricken över i:et!

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.