Katalansk kyckling i lergryta
Katalansk kyckling i lergryta

Lergrytepremiär – katalansk kycklinggryta.

I lördags var det så äntligen dags att tillaga mat för första gången i vår nyinköpta lergryta. Det blev en katalansk kycklinggryta, helt enligt receptet i ”Läckert lagat i lergryta – Praktiskt och fettsnålt!” (Ica Bokförlag, 1981).

Vi gjorde enligt konstens alla regler med en sprillans ny lergryta. Den fick ligga helt täckt av vatten ca. 10 timmar (under natten) och diskades ur så att ev. lerdamm försvann. Och innan vi sedan använde den badade den ytterligare ca. 15 minuter under kallt vatten.

Vad är det som händer med en fuktig lergryta i ugnen? Jo det ska vi berätta för er nu. Fukten som lergrytan dragit åt sig bildar ånga vid uppvärmning i ugn, både inuti och runt omkring grytan. Vidbränning i lergrytan förhindras också tack vare fuktigheten och gör att maten dessutom kan tillagas med väldigt liten vätskemängd.

Vi kan ibland tycka att hela kycklingbröstfiléer lätt känns torra och växer i munnen på oss. Det var en ren fröjd att äta dessa filéer. Aldrig tidigare har de varit så saftiga och smakrika som efter att ha tillagats i denna fantastiska Römertopf! Vi kan sjunga en lång lovsång om detta om ni vill.

Vi tror att denna uppfinning lätt kan bli vår bästa vän i vardagen. Hur enkelt och tidseffektivt är det inte att tillaga maten på detta sätt? Minimalt med disk och ingen passning behövs så man kan göra något annat under tiden maten blir klar.

Smakerna var så kraftiga och samspelta som om den katalanska kycklinggrytan stått och puttrat på spisen i minst två timmar och legat och gottat till sig över natten dessutom, men allt detta på bara 1 1/2 timme i ugn.

 

I vinglaset: Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, vitt vin, Italien (nr. 22424 på Systembolaget), 62 SEK.

 

 

4 portioner.

 

4 kycklingbröstfiléer
salt, svartpepparIMG_5219 - Kopia

250 g gul steklök
200 g färska champinjoner
1 dl hackad persilja (vi använde djupfryst)
1 burk (400 g) hela tomater
1/2 citron
1 tsk torkad salvia
1 lagerblad
2 dl vitt vin

Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem snabbt runtom i smör i en varm stekpanna så att de får en fin yta.

IMG_5221 - Kopia

IMG_5222 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Skala löken. Ansa och skiva champinjonerna. Skär citronhalvan i skivor. Blanda alla ingredienserna i en genomfuktad lergryta.

Lägg lock på grytan och ställ in den i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C och låt grytan stå i 1 1/2 timme.

Servera kokt potatis till eller vitt lantbröd för att suga upp grytspadet.

 

IMG_5226 - Kopia

 

IMG_5229 - Kopia

 

IMG_5231 - Kopia

 

 

2013-02-04 20.53.49 - Kopia

Här gäller det att hålla i hatten för det har börjat blåsa rejält. Men vad gör det när det doftar gott här inne av nybakade Runebergstårtor som ska förtäras imorgon på självaste Runebergsdagen. Blir ni nyfikna på receptet hittar ni vårt recept här. Så här såg de ut innan de åkte in i ugnen för en stund sedan.

 

Och det kom en förfrågan om det ungerska paprikapulvret till gulaschsoppan kan köpas i Sverige. Vi har hittat en sida som heter Ungerskmat.se där man kan beställa både milt och starkt paprikapulver. Vi använde oss av den milda sorten.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Tänk att jag haft en lergryta som jag SLÄNGT! Hur dum är inte jag??
  Jag gör sällan kyckling just för att jag tycker att det blir torrt hur jag än bär mig åt. Nej nu ska jag minsann köpa en ny lergryta. Mina barn tycker om kyckling, jag kanske ska överraska dem med rätten ovan?
  Tusen tack för tipset om var man kan köpa ungerskt paprikapulver! Vem tror ni redan har klickat hem en påse? Just det: jag.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, en lergryta behöver du definitivt ha om du ska hänga med i vår matlagning framöver! 😉 Skämt åsido, den är suverän, förstår inte varför vi inte införskaffat en bra mycket tidigare…
   Varsego för tipset, vi hjälper gärna till om vi bara kan. 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Har ni två likadana lergrytor eller den till fisken som har en fisk på locket?
   Att vi inte tänkt på att införskaffa denna lergryta bra mycket tidigare, men bättre sent än aldrig! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.