Ungersk gulasch
Ungersk gulasch

Ungern tur och retur med gulasch i bagaget.

Det finns få saker som är så goda som en mustig och värmande soppa under dessa kalla och råa vinterdagar. Vi har länge pratat om att göra en gulaschsoppa och äntligen gjorde vi slag i saken! Denna gulasch är så mumsig och smakrik och blir naturligtvis godare om man gör den dagen innan. Det finns säkert lika många recept på gulasch som det finns kockar. Detta recept hittade vi på bloggen matorama.se, men som vanligt, gjordes vissa modifieringar i proportionerna.

 

IMG_5188 - Kopia

Paprika är dock kärnan i denna soppa, och helst ska det vara äkta ungerskt paprikapulver som smakar så mycket mer än det ”vanliga” som man köper i affären. Vi har turen att känna Zsolt och Andrea som båda kommer från Ungern och de köpte med sig paprikapulver åt oss när de senast var i hemlandet. Som tack bjöd vi dem på vår hemlagade gulasch.

Måste säga att vi var lite pirriga på vad domen skulle bli för vår soppa, men de tyckte att vi hade hittat ”kärnan” i smakerna, och självklart blev vi nöjda och lättade! Soppan var fantastisk i smaken med viss sötma från paprikapulvret. Dock kände vi att det behövdes en gnutta cayennepeppar för att få fram den sista ”värmen” i soppan. Men bara ett kryddmått räcker!

 

I vinglaset: En röd spanjor – Señorio de los Llanos Reserva 2008, Spanien (nr. 2685 på Systembolaget)

 

 

Gulaschsoppa

(ca 6 portioner)

 

1 stor gul lök, hackad

1 stor vitlöksklyfta, hackad

3 msk ungerskt paprikapulver mild styrka ( alt. 3 msk ”vanligt” paprikapulver, 1 krm cayennepeppar, 0,5 tsk socker)

1 krm cayennepeppar

0,5 tsk kummin

ca. 800 g högrev

1 liter vatten

3,5 msk kalvfond/2 buljongtärningar(kött)

0,5 tsk saltIMG_5187 - Kopia

nymalen svartpeppar

2 gröna paprikor, finhackade

0,5 röd paprika, finhackad

400 g fast potatis

1 burk hela plommontomater av bra kvalitet

0,5 tsk mejram, torkad

 

 

Till servering:
smetana

 

 

Gör så här:

  • Skär köttet i små bitar
  • Hetta smöret, sänk värmen, tillsätt lök och vitlök. Fräs i ca 8-10 minuter tills löken får lite färg. Ta kastrullen från plattan och rör ner paprikapulvret och cayennepepparn, rör om så att allt blandas ordentligt med löken.

IMG_5189 - Kopia

  • Tillsätt kummin, kött, vatten, fond/buljongtärningar, salt, peppar och hälften av paprikan. Koka upp och låt sjuda i 2 timmar.
  • Skala potatisen och tärna den. Tillsätt potatis, tomater och resten av paprikan och mejram. Låt puttra på i ca 20 minuter tills potatisen blir mjuk. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera i en djup tallrik med en klick smetana.

 

IMG_5236 - Kopia

 

 

IMG_5233 - Kopia

Och här får ni en bild på den fantastiskt goda túró rudi, en ungersk chokladtårta som Andrea hade bakat och vi åt som efterrätt. En tårta som påminde lite om tiramisu och cheesecake. Fräsch i smaken tack vare citronskal och keso i övre lagret med ett tunt lager persikomarmelad på en chokladbotten. Recept har utlovats och då kanske det dyker upp här, vem vet?!?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Åååå, det blev gulaschsoppa! Så gott. Undrar om man kan få tag på det där paprikapulvret här nånstans? Efterrätten ser härlig ut, ser framemot recept på den. Hoppas! – Jag gjorde Fattiga riddare med choklad i helgen enligt ert recept. Det var gott, det blev mycket uppskattat kan jag säga.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Den var så himla god denna gulasch!
      Vad härligt att höra att de fattiga riddarna gick hem även hos er. Tack för dina kommentarer Annepauline, vi blir så glada av dem! 🙂

      Svara

  2. Mårtenssons kök

    Gulasch är så värmande och gott dessa kalla dagar. Vi har ju inbokat en Budapestresa senare i vår så då ska vi passa på att fylla på lagret av paprika, det börjar ta på lagret vi la upp sist…

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ååå en resa till Budapest, wow! När ska ni åka? Lustigt att vi i dessa dagar också börjat prata om att resa dit… 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.