portvinskyckling lergryta
portvinskyckling lergryta

Kycklingklubbor med nejlika och portvin i lergryta.

Tisdag 13 januari 2015

 

Nu har vi hittat ett nytt recept som vi inte fort nog kan få ut till er. Ett trevligt lergryterecept dessutom! Inte nog med att det är trevligt, det är rackarns så gott också!

Denna kycklingrätt serverades till middag här hos oss igår. Men det hade ni säkert stenhård koll på om ni följer vår middagsdagbok ”Vad blev det till middag?”. Middagen var dessutom en önskerätt från födelsedagsfrugan och eftersom kocken hade en ledig dag stod middagen vackert klar när frugan kom hem från jobbet. Det blev bubbel och förrätt också (som önskat) men den får vi avslöja lite senare i veckan.

lergrytekyckling portvin nejlika

Det blev en mycket trevlig födelsedag (trots att det var måndag!) och en underbart god kycklingrätt, bingo helt enkelt! Kycklingen fick en mustig och vintrig smak tack vare nejlikan. Det var alldeles lagom smak av nejlika tyckte vi. Kycklingen var saftig och oerhört mör tack vare lergrytan. Äppelklyftorna bidrog med syra och katrinplommonen ihop med portvinet gav rätten extra fyllighet och en behaglig sötma. Att dessutom servera de sönderkokta äpplena och plommonen vid sidan om på tallriken gjorde att smaklökarna tog sig ett extra skutt.

I vinglaset: Rödvin ”Cameleon Selection Malbec” (nr 6581).

Den här rätten passar både till vardags som till fest. Den blir inte särskilt dyr att tillaga heller för kycklingklubbor ser vi nästan jämnt och ständigt på specialpris. Och portvinskyckling på en sketen måndag tackar nog ingen nej till!?

Receptet är från boken ”Familjens stora sunda kokbok” av Kristina Eriksson.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

ca. 1 kg (4 st.) kycklingklubbor
1 tsk malen nejlika
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
10 ekologiska katrinplommon
2 små äpplen (gärna syrliga t.ex. Aroma)
1/2 purjolök
4 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond
2 dl portvin

 

 

Till såsen:

skyn från kycklingen
1 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
idealmjöl

 

 

Sallad:

salladsmix
gröna vindruvor, halverade
granatäppelkärnor
rostade pinjenötter
vinägrett (3 tsk olivolja, 2 tsk vit balsamvinäger, 1/2 tsk flytande honung)

 

 

Till servering:

råstekt skivad potatis
katrinplommon och äpplen från kycklingen

 

 

 

Lägg lergrytan i kallt vattenbad i 30 minuter.

Blanda nejlika, salt och peppar på en tallrik. Gör ett snitt i skinnet på varje klubba och gnid in kycklingköttet under skinnet med kryddblandningen. Gnid även in kryddorna runtom. Lägg kycklingklubborna i lergrytan som fått rinna av.

Halvera katrinplommonen, skala och skär äpplena i klyftor. Skölj och strimla purjolöken. Skala vitlöksklyftorna. Lägg över allt i lergrytan. Blanda portvin och kycklingfond och häll på kycklingen. Lägg locket på lergrytan och ställ in i ugnens mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 200°C och låt lergrytan stå där i ca.  1 timme och 45 minuter.

Ta ut från ugnen och lyft försiktigt på locket. Lyft över kycklingklubborna i en annan form, använd hålslev för att fiska upp de sönderkokta katrinplommonen och äppelklyftorna och lägg över dem i en liten serveringsskål.

Sila skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädde och svartvinbärsgelé och låt såsen koka ihop någon minut. Red eventuellt av den med lite idealmjöl för en lite tjockare sås.

Servera kycklingen med en fräsch sallad och råstekt potatis som är så gott.

 

portvinskyckling lergryta fräsch sallad

portvinskyckling lergryta

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.