Kycklinggryta med julmust
Kycklinggryta med julmust

Julmustig kycklinggryta.

Nu blir det lite mera matigt här men det går ändå i julens toner. Ett nytt recept har testats och rapport utlovades. Detta är gårdagens middag – en väldigt matig kycklinggryta med julmust i. En julig maträtt att tillaga så här veckan innan jul och äta tillsammans med kokt rigatonipasta. Och receptet hittade vi här.

Krämig och god är grytan, ett uns sötma anas och där julmusten ger en fyllig smak. Julmust gifter sig väldigt bra med rosmarin kan vi konstatera. Rosmarin är en örtkrydda som man för övrigt bör vara lite återhållsam med för annars tar den lätt över smaken på maträtten. I den här grytan hittar man också den goda brysselkålen och champinjoner.

 

IMG_4603 - Kopia

 

Detta är definitivt en kycklinggryta som tilltalar våra smaklökar, en uppstickare som kanske framöver blir en decembertradition för oss, vem vet? Och middagen satte igång en tankebana om en annan maträtt inspirerad av denna…

Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan, det mesta är sånt som man redan har hemma… tror vi i alla fall.

Vi kan tänka oss att denna gryta fungerar lika bra som en vegetarisk rätt om man utesluter kycklingen eller ersätter den med något annat.

 

4-5 portioner

 

Grönsaksblandningen:

1 vitlöksklyfta
500 g brysselkål
250 g champinjoner
3/4 msk råströsocker
1/2 msk vitvinsvinäger
3/4 dl vatten
1 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar

 

Kycklingen:

600 g kycklingfilé
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
2 dl julmust
2 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning eller 1 1/2 msk hönsfond
1 tsk färsk rosmarin / 1 krm torkad rosmarin
1 msk kinesisk soja
1 msk idealmjöl

 

Skala och skiva vitlöken. Ansa, skölj och dela brysselkålen. Skär svampen i mindre bitar. Koka brysselkålen nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten 3–5 minuter. Häll av kokvattnet och låt brysselkålen ånga av. Blanda socker, vinäger och vatten tills sockret löst sig.

Stek vitlök, brysselkål och svamp i smör 2–3 minuter i en stor stekpanna tills allt fått fin färg. Häll på vinägerblandningen, rör om och låt all vätska koka in. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan.

Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och krydda runtom med salt och peppar. Bryn kycklingbitarna i smör i stekpannan. Ta från värmen. Vispa ner julmust, crème fraiche, smulad buljongtärning eller fond, rosmarin och soja i pannan. Låt koka upp och sjud kycklingen 7–10 minuter under lock. Red av med idealmjöl och låt sjuda ytterligare 2 minuter. Rör ner brysselkålsblandningen i stekpannan. Låt allt bli varmt.

Servera med nykokt rigatonipasta.

 

IMG_4608 - Kopia

 

Ikväll blir det att ta fram laxfilén ur frysen så att den kan gravas under morgondagen. Recept på vår gravade lax hittar ni i detta inlägg. Och under kvällens lopp ska vi gå igenom alla recept och se vilka ingredienser som fattas och sen en tur till mataffären. Sen börjar det roliga att fixa till julbordets goda maträtter.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.