Kållåda de luxe
Kållåda de luxe

Kållåda de luxe mitt i all köksrivning.

Här håller vi energinivån uppe med hjälp av de luxe-varianten av kållåda eller låt gå för kålpudding som de flesta här på svenska sidan kallar det. En riktig höstlig maträtt fullproppad med mjuk och god vitkål.  Mitt i all nedrivning av vårt kök är det extra gott att bänka sig till bords för att avnjuta denna maträtt med en mild smak av kål ackompanjerat av en klick rårörda lingon. I denna gräddiga variant gömmer sig också krossad grönpeppar.

Damen i hushållet är sedan barnsben van att äta kokt potatis till kållådan men de tendenserna börjar ebba ut alltmer. Hon äter dessutom mer lingonsylt nu än vad hon någonsin åt under sina sisådär första arton levnadsår. Smaken kan verkligen förändras med åren och det är rätt fantastiskt, eller vad tycker ni?

 

Ugnstemperatur: 175°

Till 6 portioner behöver du:

 

1 1/2 – 2 kg vitkål
25 g smör
2 dl stark köttbuljong
1/2 dl mörk sirap
500 g köttfärs
1 gul lök
1 msk krossade grönpepparkorn (eller efter behag)
salt

5 dl vispgrädde
1 1/2 tsk salt
svartpeppar

 

Ansa och strimla vitkålen. Smält smöret i en stor kastrull/gryta och lägg i vitkålen. Fräs kålen under omrörning ca. 5 minuter. Tillsätt köttbuljong och sirap. Sjud i ca. 20 minuter.

Bryn köttfärs och lök, krydda med krossad grönpeppar och salt. Tillsätt köttfärsröran i kålblandningen och blanda väl.

 

 

 

 

 

 

Häll kastrullens innehåll i en smord ugnsform och häll över den kryddade grädden. Grädda i ugnens mitt ca. 75 minuter tills ytan fått fin färg. Täck med folie om kållådan riskerar att brännas vid.

Servera med rårörda lingon och eventuellt kokt potatis.

 

 

 

För er som följer Livsnjutarnas Gourmetkök på Facebook (där vi hinner uppdatera mer än här för tillfället) vet att vi nu har rivit ner halva köket. Det är sånt man får göra när en ledig dag infinner sig vid lämplig tidpunkt, för oss var det i tisdags. Vips så var det gjort, bortforslat och allt. Några av våra överskåp donerades till en liten tjejs lekstugeinredning. Allt gick mycket lättare att få ner än vi trodde förutom en liten hemmafixad elinstallation som vi fick ta hjälp av vår bovärd att ta bort. Ett råd till alla er som renoverar kök, mixtra inte med egna elinstallationer om ni inte har utbildning till det!

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kan tycka det känns bra att allt sker i etapper så vi hinner vänja och förbereda oss inför denna stora förändring. Lite småmysigt upplever vi också allt detta. Vardagsrummet som är överhopat av flyttkartonger som innehåller våra kökssaker och mitt i allt detta ska vi fortsätta leva vårt vanliga liv. Det är allt tur att vi har vanan inne att leva i renoveringskaos. Men frugan erkänner helt utan krumbukter att det redan kliar i hennes bagarfingrar, hon kommer att få det tufft den närmaste tiden.

 

 

Den nya diskmaskinen levererades i tisdags morse, det enda som nu återstår att införskaffa är några vita konsoller till de vita hyllplanen.

Spänningen stiger inför det nya köket, vi längtar och väntar!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.