Smördegsrutor med äppelkompott och calvadosgrädde
Smördegsrutor med äppelkompott och calvadosgrädde

Smördegsrutor med äppelkompott och calvadosgrädde avslutar bakandet i vårt gamla kök.

Liksom många andra bänkar vi oss i soffan framför tv:n på torsdagskvällarna nu för att se succéprogrammet ”Hela Sverige bakar” i Sjuan. Vi våndas tillsammans med deltagarna och förundras över hur väl de lyckas prestera under den begränsade tid de har till sitt förfogande. För varje program som går blir dock frugan allt mer säker på att hon aldrig skulle vilja delta i det programmet, för henne är bakning en kär hobby som får ta den tid den tar. Att baka under tidspress är inte hennes grej, bakning är ett hantverk som måste få ta tid. Eller hur tänker ni?

Men för att knyta an till smördegsrutorna… Flera torsdagskvällar i rad har vi nu suttit och haft världens mysfika under tiden vi sett detta kreativa och mjöliga program. Igår var inget undantag. Det blev också smördegsbakelserna som fick sätta punkt för bakandet i vårt gamla kök. De blir så att säga vårt ”paradbak”!

 

Inga konstigheter alls, lätt som en plätt att göra men lyxigt gott! Med lagom syrlig äppelsmak från svenska äpplen, perfekt ton av calvados och kanel och med minimal sötma tack vare smördegen klämde vi till och med i oss två var. Vi använder oss alltid av laktosfri grädde för vi tycker att den är sötare än vanlig grädde i smaken och behöver inte tillsättas socker alls. Det var riktigt festligt här hos oss i vårt vardagsrum kan vi lova!

Ni får ha överseende med måtten nedanför för här mättes inga ingredienser upp utan det höftades hejvilt men för er skull ska vi försöka plita ner måtten. Annars får ni göra som farbror Melker – efter behag!

Alla moment går att förbereda var för sig så att det bara är att ”slänga ihop” allt precis innan servering. Något att ta till när det är dags för det ultimata fredagsmyset?!?

Detta får också bli vårt bidrag till ”Månadens sötsak” med temat fredag hos Söta saker. Det har inte alltid lyckats att få med våra bidrag i den här bakutmaningen men vi gör ett försök i alla fall…

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Till 4 bakelser behövs:

 

2 plattor djupfryst smördeg
kanel
strösocker
uppvispat ägg

 

Äppelkompott:

2 stora svenska äpplen
50 g smör
1/2 – 3/4 dl ljust muscovadoråsocker
1 krm kanel

 

Calvadosgrädde:

1 1/2 dl (laktosfri) vispgrädde
1 msk calvados

 

Lägg de djupfrysta smördegsplattorna på en bakpappersklädd plåt och låt dem tina i ca. 10 minuter. Dela plattorna i två delar och pensla dem med uppvispat ägg. Blanda lite socker med kanel och strö på smördegsplattorna. Grädda i ugnens mitt ca. 12 minuter tills smördegen blivit gyllenbrun runtom. Låt kallna.

Vispa grädden och innan du rör de sista varven smaksätter du med calvados. Låt stå i kylen tills det är dags att bygga ihop bakelserna.

 

 

Skala, kärna ur och tärna äpplena. Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppeltärningarna tillsammans med muscovadoråsockret. Stek tills äpplena mjuknat och dofta över kanel. Låt kallna.

 

 

 

 

 

 

Dela smördegsrutorna på mitten och lägg äppelkompotten på den undre delen. Klicka eller spritsa calvadosgrädden ovanpå och lägg på locket.

 

 

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Tack snälla för de fina orden, de värmer otroligt mycket. Då blir det extra roligt att blogga och hålla motivationen uppe för oss. Välkommen hit! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Tyvärr hann vi ju äta upp dessa läckerheter så ingen annan fick nåt smakprov… 😉 Så goda var de alltså!
   Mycket skönt med nya köket, bara det att målaren kommer först på onsdagmorgon, vi trodde att han skulle komma redan på måndag men icke! Så det blir väl nån dag försenat…

   Svara

  1. livsnjutarna

   Tack för recepttipset, den lät dödligt god! 🙂 Och får man slut på en flaska är det bara att köpa en till 😀

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.