Här kommer en väldigt enkel men god fiskrätt att tillreda till vardags. Frysta fiskblock (mestadels använder vi oss av torsk) fungerar fint att använda. Och återigen dyker ajvar relish upp i en maträtt hemma hos oss. Middagen klar på en halvtimme, det är inte helt fel!
Den här fiskrätten blir väldigt krämig och smakrik. Ajvar relish och färsk timjan blir en fin kombination till fisken, och såsen får man på köpet.
Ajvar relish säljs ofta i ganska stora burkar som man kanske inte genast gör slut på i ett två personers hushåll, men då kan vi tipsa om att såsen/röran går utmärkt att frysa in för att tina upp vid ett senare tillfälle. Allt för att minska matsvinnet!
Det här receptet har följt oss sedan vi flyttade ihop under samma tak, så det är nästintill antikt som ni förstår. Dock har det legat på hyllan väldigt länge men när vi bläddrade igenom vår handskrivna receptbok ramlade vi över det. Vips så var det antecknat i vår matplanering och några dagar senare hade vi det på tallriken. Och nu dyker det upp även för er läsare här så håll till godo!
Som alltid med vit fisk är det bättre att ta den ur ugnen när den ännu är lite ”rå” för att låta den stå fem minuter under aluminiumfolie. Fisken tillreder nämligen sig själv en stund efter att den kommit ut ur ugnen och på detta sätt slipper ni äta en torr fiskrätt!
Nu med vår nya ugn som har inbyggd köttermometer använder vi även den till fiskrätter av detta slag. In med termometern på fiskfiléns tjockaste ställe, vi ställer in att den ska pipa till när innetemperaturen är 41°C (tar ca. 20 minuter) och på detta sätt blir fisken alltid saftig och god.
4-6 portioner.
Ugn: 225°C
800 g vit fisk, t.ex. djupfryst sej eller torsk
1 1/2 burk (à 200 g) crème fraiche, 34%
1 1/2 dl ajvar relish, mild
2 1/2 msk hackad färsk timjan
salt
svartpeppar
citronsaft
Tina fisken så att fiskfiléerna går att lossa från varann. Lägg dem tätt i en smord ugnsform och salta och peppra lätt samt pressa över lite citronsaft.
Rör ihop crème fraichen med ajvar relish och örtkryddan. Bred röran över fisken.
Tillaga i mitten av ugnen ca. 20 minuter. Servera gärna med fullkornscouscous eller varför inte ett krämigt potatismos.
Amy's piece of cake
Ajvar relish piffar till det mesta! 🙂
livsnjutarna
Ja, det gör ju det och det är så bra att det finns olika styrka på den också.
Min mat,bak och häls
Så smarrigt!! Ajvar är nåt som går åt som smör hemma hos oss!! Användbart till så mycket!!
livsnjutarna
Härligt att det är fler som gillar ajvar 🙂
Mårtenssons kök
Ajvar är riktigt gott som tillbehör, det enda som är synd kanske är att burkarna är så stora och att innehållet inte klarar sig så länge i kylen. Vi har funderat på att prova om det går att frysa in, men inte provat än. Får se om vi får till det någon gång.
Ha en finfin vecka.
livsnjutarna
Det kan ju inte vara någon omöjlighet att frysa in… Vi har också lite ”problem” med att vissa burkar i vårt kök är för stora så att tyvärr får vårt sopmonster sig en rejäl måltid alltför ofta… Men vi vill ju samtidigt prova så mycket nytt… hur löser man ett sånt problem tro?
En finfin vecka till er oxå! 🙂