Pestolax med spenatquinoa
Pestolax med spenatquinoa

Snabblagat i helgen; pestolax med spenatquinoa.

Lax är nyttigt, gott och snabblagat. Lax genererar också en känsla av lyx, så varför inte tillaga lax i helgen? Eller vilken annan dag som helst för den delen. Vardagslyx eller helglyx, ni väljer själva! Med denna rätt vågar vi lova att ni har middagen klar på en halvtimme om ni  förbereder och gör allt på löpande band.

Vi fick här stifta bekantskap på hemmaplan med quinoan. Tricolore kändes dessutom lite extra häftig. Ett bra alternativ till ris, couscous och bulgur. Quinoa är ”en ört vars frö är ett av de mest näringsrika man känner till. Fröerna innehåller bl.a. nyttiga fettsyror, bra proteiner och kostfiber som gör gott.” (Frebaco)

Quinoan har tuggmotstånd men det mesta försvinner nog mellan tuggorna i och med att det är så smått. Mättnadskänslan infann sig dock och höll blodsockernivån jämn. En god olivolja, lite vinäger och lite färska örter i quinoan så har man ett gott tillbehör till fisk, kyckling eller en köttbit.

 

Receptet modifierade vi lite men hittade det här och är beräknat för 4 portioner. Ugnstemperatur: 225°

 

4 portionsbitar (á ca. 150 g) lax, upptinad
1 dl grön pesto
1/2 dl riven parmesanost

3 dl quinoa
1 rödlök
citronsaft eller vit balsamvinäger
salt, peppar
olivolja
Skär en skåra i varje laxbit och lägg dem i en smord ugnsform. Salta lite lätt och fördela pesto i fisken. Strö över parmesanosten.

Koka quinoan enligt förpackningens anvisning.

Baka laxen i mitten av ugnen tills den är färdig, 10-15 minuter.

Skala och skär rödlöken i tunna ringar och rör ner den och spenat i quinoan. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och peppar.

 

Det är fredag, en riktigt ruskig sådan. Kall och blöt. En dag när man önskar man hade hämtat ner vantarna från förrådet med endast 10 grader på termometern. Vi är båda lediga ikväll, kors i taket! I helgen är det dags för Scandinavian Cake Show här i Kungälv så det blir nog ett besök där imorgon. Kanske hinner vi packa ner lite köksgrejer också mellan varven. Kökssaker som vi använder mindre ofta. Tre lådor har vi redan fyllt med Muminporslin, bakformar, tårtdekorationsgrejer och liknande. Vi är på gång! 🙂

 

Smarrig fiskstund!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Det samma till dig Amy!
   Och vi har sparat senaste Buffétidningen där flera bekantskaper visades på bild, kul för er! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, variation förnöjer. 🙂
   På tårtutställningen får man verkligen så mycket inspiration och ta del av så mycket fint, och tänk att Skandinaviens största tårtuställning hålls i vår hemstad, det är kul! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.