julsill klassisk
julsill klassisk

Lucka 1: Klassisk julsill.

1 december 2014

 

Klassiska julkryddor såsom kardemumma, kryddnejlikor och kryddpeppar samsas med kanel och lagerblad i denna juliga sillinläggning. Märkte ni att de fyra första kryddorna alla började på bokstaven K? Det var allt lite kuligt tycker vi. Första luckan i vår matiga julkalender förklarar vi således öppnad! *fanfar* Hörde vi till och med applåder? Japp, vi kommer att följa (eller ska vi skriva förfölja?) med er ända fram till dopparedan och bjuda er på både sött och salt i en lyckad julig kompott. Detta vågar ni absolut inte missa.

blogg julkalender lucka 1

Herremannen här i hushållet vill allt ha åtminstone en sill på julbordet som är klar. Frugan däremot föredrar sillar som är krämiga. Denna klassiska julsill blev dock en favorit hos oss båda och kommer även detta år att dukas fram på vårt julbord.

Ni kommer att upptäcka att vi framöver bjuder på många sill- och andra fiskrecept här i vår julkalender. Med den enkla förklaringen att vi äter alltmer av den sorten till jul än vi någonsin tidigare gjort. Gott och nyttigt på en och samma gång, kan det bli bättre?

Receptet är från bloggen ”Sköna sillar” där vi hittar mycket sillinspiration.

 

 

 

Lag:

3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättiksprit, 12%

 

 

Ingredienser:

1 burk (420 g) inläggningssill
1 rödlök
2 lagerblad
10 krossade kryddpepparkorn
10 kryddnejlikor
2 krm kardemumma, grovstött
1 kanelstång

 

 

 

Värm ingredienserna till lagen i en kastrull tills sockret har löst sig. Låt svalna.

Skär sillen lite på snedden till lagom stora bitar. Skala och skiva rödlöken.

Varva alla ingredienser i en glasburk. Slå över den kalla lagen och sätt på locket. Låt sillen stå ca. 2 dygn i kylskåp innan servering.

julsill klassisk

 

 

I Te-adventskalendern: Persika. Grönt te från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturliga aromer.

 

Och glöm inte att titta in här imorgon igen för att se vad som döljer sig bakom morgondagens lucka i vår matjulkalender!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Mårtenssons kök

  Mums för sillrecept, vi är galna i inläggningar och nya recept är alltid lika välkomna. Gott med alla juliga kryddor i denna. I år har vi några på lager från Ankis mors receptsamling som ska testas, alltid lika spännande.
  Tack för er omtanke hos oss,
  stora kramar till er!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ju mer sill desto bättre och ser vi bara till de senaste årens jular ökar sillinläggningarna nästintill lavinartat 😉 Det kommer flera kan vi lova er! 😉
   Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.