IMG_2338.jpg
IMG_2338.jpg

Hemlagad ekologisk fil till frukost.

Imorse blev vi serverade hemlagad fil gjord på ekologisk mjölk. Stående ovationer till filtillverkaren, Netas mamma! Det här var mer lyxigt än vilken annan frukost som helst serverat på ett 5-stjärnigt hotell! Kossorna varifrån mjölken kommer kan vi se från köksfönstret. Det kallar vi lokalproducerat så det förslår! Och när mamma insåg att vi tyckte om det satte hon nästa omgång fil för att surna till och stadga sig. Semestern i hemtrakterna kunde inte ha börjat bättre!

 

 

 

 

 

 

 

Mjölksyrebakterierna i bottensatsen (bottenmjölk= uppvispat fil med hög fetthalt) bryter ner laktosen i mjölken och bildar mjölksyra och sedan har man sin hemmagjorda fil!

Det bästa av allt var att det inte ens såg svårt ut att göra men smakade gudomligt krämigt och inte alltför syrligt. Precis som en god fil ska smaka! Enligt uppgifter från mjölkbonden ligger fetthalten på 4,3% och 3,2 % protein per liter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mamma lade ca. 4 tsk bottensats i varje filskål och fyllde upp med mjölk (direkt från mjölkbondens tank). Här kan man också använda vanlig standardmjölk.

Sedan ska filskålarna stå i rumstemperatur i ca. ett dygn. Den här processens längd beror lite på hur varmt det är inomhus och om man använt varm eller kylskåpskall mjölk. Mamma har rensat ett köksskåp och gjort en särskild filhylla, precis som de hade ”förr i världen”.

 

För övrigt har vi kommit fram välbehållna till hemtrakterna i Österbotten, Finland. Resevädret stod för det mesta av regn, regn och åter regn. Vår vita hyrbil höll sig i alla fall ren på detta vis. Muminvärlden i Nådendal var verkligen en trevlig upplevelse.
Någon högre temperatur kan vi inte skryta med idag heller, +9 samtidigt som det blåser friskt och det är helmulet. Men semester har vi ändå!

 

Smarrig filstund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Mårtenssons kök

  Inte illa, egenhändigt gjord fil vilken underbar lyx!

  Ja, oavsett väder så är det härligt att vara ledig och bara kunna ta dagen som den kommer,

  ha en fortsatt skön semester!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi ska försöka vårt bästa, lätt hänt att det blir intensivt värre när vi är i hemtrakterna så sällan som vi är…

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.