plommonkräm färska plommon vaniljpulver rårörsocker potatismjöl mellanmål kvällsfika frukost efterrätt dessert
plommonkräm färska plommon vaniljpulver rårörsocker potatismjöl mellanmål kvällsfika frukost efterrätt dessert

Plommonkräm på färska plommon.

Måndag 12 september 2016

 

Om det är något vi ätit mycket av de senaste veckorna så är det denna plommonkräm som är kokad på färska plommon. Tack vare fina och generösa vänner har vi försetts med flera hinkar goda plommon och när de väl är plockade mognar de väldigt snabbt och då får man hitta på något att göra av dem. En del har vi fryst in helt naturella och urkärnade för kommande krämkokerier.

Vi har kokat lite plommonmarmelad med smak av vanilj och madeira som blivit en favorit hos oss. Receptet hittar ni här. En marmelad som gör sig väldigt bra på ostbrickan. Våra vänner fick sig varsin burk som tack för alla dessa plommon. Så en marmeladburk man gjort själv är alltid en trevlig gå-bort present kan vi tipsa om.

 

plommonkräm färska plommon vaniljpulver potatismjöl

Men nu var det ju krämen vi skulle skriva om. Kräm på bär och frukt är något vi har med oss sedan barnsben, en väldigt vanlig efterrätt på finländska matserveringar som har dagens lunch, ofta med husmanskost. Bär/fruktkrämen vi växte upp med serverades alltid med kall mjölk eller grädde med lite extra socker på.

Så det är lite nostalgi att vi plötsligt själva står och kokar kräm, dock första gången på färska plommon. Här väljer vi att smaksätta med ett uns vanilj dessutom, dock snålar vi med sockret för vi vill åt den där lätta syrligheten från plommonen.

Vi äter krämen kall med kylskåpskall mjölk eller ovispad grädde och har på lite cornflakes. Detta blir ett utmärkt mellanmål, kvällsfika eller varför inte äta krämen till frukost eller som efterrätt.

 

 

4 portioner.

 

500-600 g färska plommon (urkärnad vikt)
6 dl vatten
1 krm vaniljpulver
3/4 dl rårörsocker
3 1/2 msk potatismjöl + lite vatten

 

 

Skölj, kärna ur och dela plommonen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och låt sjuda ca. 15 minuter. Mosa plommonen med en potatisstöt och plocka bort de största bitarna av skalet som lossnat för de tillför rätt mycket beska till krämen. Tillsätt socker och vaniljpulver och rör om tills sockret löst sig.

Blanda potatismjölet med lite vatten och rör tills det löst sig, vispa sedan ner det i krämen under konstant omrörning och låt krämen koka upp till första bubblan, ta sedan snabbt bort kastrullen från värmen. (Låter ni krämen koka riskerar ni få Karlssons klister i kastrullen!)

Häll upp i en serveringsskål och låt krämen kallna eller ät den ljummen med kall mjölk/grädde och lite cornflakes.

 

plommonkräm färska plommon vaniljpulver rårörsocker potatismjöl mellanmål kvällsfika frukost efterrätt dessert

 

Så har man påbörjat den tredje veckan i september. En måndag som varit mestadels solig och med rätt angenäm temperatur. En dag med promenad i solen, jobb, ett möte som förtroendevald med vår bostadsrättsförenings fritidskommitté och som nu ska avslutas med en skål plommonkräm. Slutet gott, allting gott!

Har du någon absolut favoritkräm eller vad har du gjort med din plommonskörd, något recept du vill dela med dig av? Skicka iväg en kommentar och låt oss få ta del av det.

 

 

Smaklig plommonstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Anne Forstén

  I fjol när vi hade en enorm plommonskörd gjorde jag plommonromtopf som blev lämpligt klar till julen…Mycket läcker. Också chutney med rödlök blev gott o förstås marmelad med stjärnanis. I år inte ett enda plommon….Landebistroanne

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Romtopf har vi kikat lite på men inte kommit oss för att göra, vi får ta det nästa år. Mycket gott du gjorde förra året. Ja, det är konstigt hur skörden kan variera så mycket från år till annat, då hoppas vi på ett bättre plommonår för dig nästa år. Allt gott!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.