ugnsstekt lax medelhavslax fänkål oregano timjan vitlök oliver soltorkade tomater kronärtskockor
ugnsstekt lax medelhavslax fänkål oregano timjan vitlök oliver soltorkade tomater kronärtskockor

Medelhavsinspirerad ugnsbakad laxfilé.

Nu är den söta veckan slut och den salta får ta vid. Vad tror ni om detta upplägg? Kommentera gärna om ni törs!

Lax har en fin smak i sig och vi kan oftast tycka att man inte ska krydda den med mer än havssalt, pressad citron, mald svartpeppar och olivolja. Men ibland vill man ju ta ut svängarna lite, och då hittade vi ett häftigt och mycket gott recept på lax med lite inspiration från medelhavet.

Här gömmer sig laxen under ett tjockt och smakrikt täcke med godsaker såsom kalamataoliver, grillade soltorkade tomater, fänkål, fetaost och kronärtskockor som kryddats rikligt med oregano och timjan.

Hur länge laxen bör vara i ugnen är svårt att säga precis på minuten, alla ugnar blir olika varma och här isoleras laxen rätt bra av det tjocka grönsakstäcket därav längre tid i ugn. Själva använder vi alltid termometer, vilket är enklast, och låter innertemperaturen bli 50°C innan vi tar ut laxen ur ugn.

 

lax medelhavslax oliver fänkål kronärtskockor soltorkade tomater vitlök oregano timjan

 

6 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

ca. 1 kg laxfilé

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 tsk socker

 

Blanda vatten, socker och salt i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Rimma laxen i lagen 20 minuter. Lyft upp fisken och torka den med hushållspapper.

Lägg laxfilén i en smord ugnssäker form med skinnsidan ned. Peppra laxen och blanda oreganon och timjan och strö lite av denna blandning över samt pressa saften av citronen över och häll på lite olivolja.

 

Topping:

150 g kronärtskocka, konserverad
100 g (urkärnad vikt) kalamataoliver
200 g fetaost
200 g fänkål
1 burk (200 g) grillade soltorkade tomater
5 vitlöksklyftor
saft av 1/4 citron
2 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
svartpeppar
salt
olivolja

 

 

Ansa och hacka fänkålen. Strimla tomater, kronärtskockor samt urkärnade oliver och tärna fetaosten. Finhacka vitlöken och blanda alla grönsaker i en stor bunke ihop med timjan- och oreganoblandningen, smaka av med lite salt. Fördela grönsaksblandningen över laxfilén.

Stek laxen i mitten av ugnen till en innertemperatur på 50°C, tar ca. 45 minuter beroende på ugn. Låt stå en stund under aluminiumfolie för att låta värmen jämna ut sig.

Servera gärna laxen med råstekt potatis /klyftpotatis och en vitlöksyoghurt, det vill säga turkisk yoghurt smaksatt med pressad vitlök, svartpeppar, en nypa salt och lite olivolja.

 

ugnsstekt lax medelhavslax fänkål oregano timjan vitlök oliver soltorkade tomater kronärtskockor

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.