IMG_9051.jpg
IMG_9051.jpg

Syltsnittar.

De här snittarna med hallonsylt borde kunna hamna i kategorin ”klassiker” om vi nu hade en sån. I alla fall för de, med all sin enkelhet, mina tankar till tidigare generationers kaffebjudningar med sju sorters kakor. Och enkelt kan vara nog så gott! Visst, jag erkänner, ibland vill jag bara krångla till det för mig i min bakning men inte här… Men vill man ta de här syltsnittarna ett steg längre kan man ringla glasyr (florsocker + vatten) över dem medan de ännu är något varma och vips har du Wienerstänger!

Receptet jag utgick från hittade jag i ”Hembakat” (nr 3/2010). Det som var svårt var att veta hur många och hur långa längder man skulle forma av degen för att få en bra storlek på snittarna efter gräddningen. Så det var lite av en chansning när jag gjorde två längder som var något kortare än min ugnsplåt. Med facit i hand kunde jag ha gjort tre längder för nu blev snittarna väldigt stora och med risk att gå av på mitten. Men jag lovar, smaken var det minsann inget fel på! 🙂 Och så länge det är hembakat ska man inte hänga upp sig på smådetaljer!

Lite finurligt att skriva hur många snittar du får av det här receptet, i tidningen står det ca 40 medan jag fick ihop 24 gigantiska snittar. Så då skriver jag 24-40 stycken och så får ni se hur många ni får! 😉

 

Ugnstemperatur: 200°

 

125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

ca 1/2 dl hallonsylt

 

 

Vispa smör och socker vitt.

Tillsätt ägget.
Blanda vetemjöl och bakpulver och arbeta in det i smörblandningen. Låt degen vila i kylskåp ca. en timme.

 

Forma degen till tjocka längder och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Tryck en ”kanal” för sylten med pekfingret. Bred på sylten.

 

 

 

 

 

Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 10 minuter, beroende på kakornas tjocklek.

Skär kakorna på snedden och låt dem svalna.

 

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.