kardemummasnittar äggfria lättbakat
kardemummasnittar äggfria lättbakat

Äggfria kardemummasnittar.

Onsdag 14 oktober 2015

 

Så har vi åter landat och befinner oss på hemmaplan sedan sen måndagskväll. Med oss hem i bagaget fick vi med lite fika-material för kommande inlägg och detta är ett av dem.

Med en liten brorson (frugans) som är äggallergiker är det bra att det finns någon liten kaka som även han kan knapra på när det är dags för kaffetåren för de vuxna. Småkakorna slank fort ner i 3-åringens mage (även de vuxnas!) och det var ett gott betyg som värmde Sverige-fasters kakhjärta.

 

kardemummasnittar äggfria småkakor lättbakat

Dessa snittar med tydlig och härlig kardemummasmak går snabbt att baka. Knapriga blir de och farligt goda, förutsatt att man gillar kardemumma. Det är svårt att bara ta en, försök om du kan!

Receptet är taget ur senaste numret av ”Hembakat” (7/2015) och ger en vag förnimmelse av jul.

 

 

 

Ca. 28 stycken.

Ugnstemperatur: 180°C

 

 

 

100 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
2 krm kardemummakärnor, mortlade / 3 krm grovmald kardemumma
1 msk ljus sirap

 

 

 

 

Blanda ihop smör och socker till en mjuk massa i en skål med en visp. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem och sirapen i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop allt till en deg med handen.

Dela degen i två delar och rulla dem till längder på bakpappersklädd plåt, lika långa som plåten. Placera dem brett isär och platta till längderna något med fingrarna.

Grädda längderna mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Skär dem sedan i sneda snitt medan de ännu är varma. Låt kakorna kallna på plåten.

 

kardemummasnittar småkakor äggfria lättbakat

 

kardemummasnittar äggfria lättbakat

När kakburken gapar tom kan man alltid lägga den på huvudet för att njuta av kardemummadoften som dröjer sig kvar. För frugans del känns det faktiskt som att hon går omkring med en plåtburk på huvudet. En förkylning och nästäppa när vi flög hemåt i måndags gjorde att det slog lock för båda hennes öron och det håller i sig ännu två dagar efteråt. Någon som har något bra tips för att bli av med denna ofrivilliga dövhet?

Nej, det var ingen nöjesresa vi var ute på i helgen som var. Fammos begravning var i lördags och vi kan summera den så här; sorgset men ändå ett fint avslut på en 91-årings händelserika och kärleksfyllda liv. Peppe höll ett mycket uppskattat tal tillägnat sin fammo May. Det fina var också att släkten samlades.

 

begravning fammos kista

blombukett begravning rosa guld

Vår blombukett till fammo May.

 

 

 

 

 

 

 

 

I måndags innan vi körde mot flygplatsen kom Netas yngsta storasyster med familj och drog ut oss till skogs. Särskilt motvilliga var vi nog inte! Sönerna ståtade med höstlov. Det blev grillad korv till lunch mitt ute i skogen och himlars så gott det kan vara! En mysig stund tillsammans fick vi som blev dagens guldkorn. Att vi sen luktade rök och friluftsliv från hår och kläder ombord på flyget, ja det bjöd vi på.

 

korvgrillning skogen höstlov korvlunch

 

korvgrillning skogen

 

systrar i skogen

Systrar!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.