simmande jakob lax bacon salta jordnötter banan chilisås vispgrädde vitlök
simmande jakob lax bacon salta jordnötter banan chilisås vispgrädde vitlök

Simmande Jakob med lax.

Tisdag 1 november 2016

 

Jo, minsann nu ska ni få höra. Jakob har fått bättre saker för sig än att flyga, nu har han tagit fram fenorna och lärt sig simma också. Och han gör det bra!

Vi har gått och varit sugna ett bra tag på Flygande Jakob (recept finns här) men så även lax så vi tänkte att om vi slår ihop de båda så borde det ju bli bra. Himmel så gott det blev! Lax som är en väldigt fet fisk klarar av att kombineras med många smaker, så även med banan och jordnötter. Bacon och lax är ju en ganska vanlig kombination. Men här får allt samsas under ett krämigt chilitäcke och det blev rasande gott.

 

simmande jakob lax bacon jordnötter chilisås vispgrädde

Så fågel, fisk eller mitt emellan, denna rätt piggar helt klart upp en kulen höstdag. En vardagsrätt med det lilla extra där sötman från bananerna möter sältan hos bacon och jordnötter. Därför behövs heller inget ytterligare salt i denna maträtt, tål att förtydligas så att ni inte tror vi glömt bort en liten detalj.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

600 g laxfilé
smör till stekning
140 g bacon
svartpeppar
3 bananer
3 dl vispgrädde
2 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl saltade och rostade jordnötter

 

Skär bort skinnet från laxfilén och skär den därefter i stora tärningar. Bryn laxbitarna i smör i en ugnstålig traktörpanna. Tärna bacon och stek det knaprigt i en annan stekpanna. Lägg lite baconströssel åt sidan (för dekoration) att rinna av på hushållspapper, fördela resten över laxbitarna och skrapa även ner baconfettet för smakens skull. Dra några tag med svartpepparkvarnen över.

 

simmande jakob lax bacon svartpepparsimmande jakob lax bacon svartpeppar banan

 

Skiva bananerna och fördela dem över lax och bacon.

Vispa grädden till mjuka toppar, blanda i chilisåsen och bre ut i traktörpannan över bananerna. Strö på jordnötter.

Gratinera ca. 15 minuter i mitten av ugnen. Garnera med baconströssel. Servera med valfritt ris och sallad.

 

simmande jakob lax bacon salta jordnötter banan chilisås vispgrädde vitlök

Senaste nytt från tomteverkstaden; Ikväll har julölet tappats på flaskor, så nu får den kanelkryddade brown alen gotta till sig i minst fyra veckor. Av doften att döma lovar det gott! Vilket bra sätt att starta novembermånaden på.

Frun har varit och provat ut formgjutna hörselskydd i storstan idag. Det fick bli lunch på stan, närmare bestämt på ”Kåges Hörna” som ligger i Saluhallen. Vällagad husmanskost, snabb service och till mycket rimliga priser. Det blev fiskfärsbiff på kolja, hemmagjord räkröra och kokt potatis med en liten sallad till och 70 riksdaler ville de ha för kalaset. Tummen upp för det var riktigt smarrigt!

 

 

Smaklig fisk!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.