pumpakaka frosting orange pumpa allhelgonafika naturell färskost kanel ägg
pumpakaka frosting orange pumpa allhelgonafika naturell färskost kanel ägg

Pumpakaka med frosting.

Söndag 6 november 2016

 

Det har varit en och annan pumpagubbe i farten den senaste tiden, så även hos oss igår. Vår allra första pumpalykta såg sitt ljus men bara av den enkla anledningen till att det tidigare under dagen bakats denna pumpakaka. Så lyktan blev något av en biprodukt för att inte behöva slängas med en gång. Den fick ståta på balkongen med sitt varma sken och titta in när vi smaskade på dess inkråm vi och våra fikande vänner allhelgonadagen till ära.

 

pumpa allhelgona pumpalykta orange pumpa

Pumpakakan blev riktigt saftig samt kryddgod. Den påminner väldigt mycket om morotskakan till både smak, konsistens och utseende. Några variationer på morotskaka har det ju blivit genom åren; en maltig morotskaka med apelsinfrosting i form av ett mumintroll, familjens vanliga morotskaka som går att både baka i långpanna eller göra muffins av som vi gjorde här eller morotskakan som bakades med olivolja och hade fetaostglasyr.

Oavsett morot eller pumpa, för att återgå till dagens kaka, så är den inte alltför söt och det är nog det vi gillar med denna typ av kaka. Kanske för att den också låter lite hälsosammare när den innehåller nyttigheter som pumpa. Glasyren här har dessutom lite syrligare smak och känns något lättare eftersom den består enbart av naturell färskost och socker, det vill säga inget smör.

 

pumpakaka frosting pumpa naturell färskost kanel

Istället för att baka en hel långpanna full med denna kaka (vi har lovat oss själva att inga fler kakor ska hamna i frysen med risk för att glömmas bort!) halverade vi receptet och använde oss av en springform vilket blev jättebra. Glasyren ville vi ha ett extra tjockt lager av och tog därför lite mer än halva satsen beräknat för en långpanna efter receptet hos Anna/Frostrosor.

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 175°C

 

100 g rumsvarmt  smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
200 g pumpakött (av orange pumpa)
1/2 citron, det rivna skalet (ekologisk)
3 dl vetemjöl
1/2 msk malen kanel
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)

mannagryn till att bröa formen

 

Frosting:

300 g naturell färskost, t.ex. Philadelphia
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker

 

Garnering:

malen kanel

 

 

Vispa smör och socker vitt och poröst med en elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Riv pumpaköttet eller kör det snabbt i matberedare med kniven monterad, rör ner pumpa och citronskal i smeten.

Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver och bikarbonat noga i en separat skål och sikta sedan ner blandningen i smeten, rör om noga men försiktigt.

Spänn fast bakplåtspapper i botten av en springform, ca. 24 cm i diameter, smörj och bröa. Häll smeten i formen och fördela den jämnt.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca. 40 minuter. Gör ett stickprov för att se om kakan är klar, stickan ska vara torr. Låt kakan kallna helt under ett bakpapper. Lossa kakan från formen och lägg upp den på serveringsfat.

Rör ihop ingredienserna (inte med elvisp!) till frostingen och bred den över kakan. Om du vill kan du göra lite snygga mönster i frostingen med hjälp av en visp eller med en gaffel. Pudra över lite malen kanel. Förvara kakan kallt, den kan även frysas in.

 

pumpakaka orange pumpa frosting naturell färskost kanel allhelgona

 

pumpakaka orange pumpa allhelgona allhelgonafika frosting naturell färskost kanel

 

pumpakaka frosting orange pumpa allhelgonafika naturell färskost kanel ägg

Igår kväll tände vi varsitt ljus, liksom många andra, i minneslunden vid Skogskyrkogården här i Kungälv. Vi var där på senkvällen efter fikastunden med våra vänner och det var så mäktigt och stämningsfullt med alla dessa tända ljus. Det finns ett lugn i minneslunden en kväll som denna. Saknad och sorg går hand i hand med stämningsfullhet och gemenskap, alla har vi mist någon som betytt mycket för var och en. Ni fattas oss!

allhelgona tända ljus minneslund saknad stämningsfullt

Så med denna något suddiga mobilbild vill vi varsamt uppmana er alla finingar att ta tillvara på livet och era närmaste, gör saker av hjärtans lust, älska och säg förlåt och var rädda om er själva och varandra. Ni är guld värda!

 

Smaklig kaka!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Kloka och tänkvärda ord och en helg som denna!
  och naturligtvis även resten av året…

  Pumpakakan ser oerhört läcker ut och pumpagubben blev en synnerligen effektfull biprodukt 🙂

  Här har det börjats förberedas inför advent med pepparkaksbollar på G i vrån.

  Ha det gott och var rädda om varandra!

  Kramar Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack fina du!
   Apropå pumpagubben gäller det att ha koll så man inte tar till en särskrivning för då blir det väldans fel 😉
   Va mysigt med adventsförberedelser, vid sidan av pumpakakan serverades det även en lite julig kaka åt våra fikagäster. Pimpade pepparkakor som dyker upp på bloggen framöver. Sitter och klurar fram och tillbaka om det ska bli en julkalender även detta år eller om de juliga inläggen får komma lite när de behagar dyka upp. En julkalender tar otroligt mycket tid att fixa fram men samtidigt är det ju roligt. Vi får se…
   Kramizar till dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.