kycklingpaj fetaost bacon äggstanning fredagsmys
kycklingpaj fetaost bacon äggstanning fredagsmys

Kycklingpaj med fetaost och bacon.

Onsdag 17 februari 2016

 

Nu är det minsann dags att skicka denna paj vidare till er så här dagen-mitt-i-veckan till ära. En otroligt mättande och smarrig kycklingpaj med mycket god fyllning. Vad sägs om bacon, fetaost, rödlök och cocktailtomater förutom kycklingen? Ja, visst låter den bara för god!

Ja, ni förstår ju hur smakrik och saftig denna paj måste vara. Och än mer matig blir den eftersom den även innehåller en rejäl äggstanning och västerbottensost. Men då mättar den mången mage på en endaste paj och den passar perfekt till fredagsmyset.

 

kycklingpaj bacon fetaost äggstanning

Att den är god kan både vi och vår kära webmaster himself intyga eftersom det var denna paj som serverades som huvudrätt i fredags. Bästa sättet att se om en maträtt blir godkänd är att matgästen smyger ut i köket för att ta sig en portion till. Tänk att vi ofta låter våra vänner vara provkaniner när vi vill testa en ny maträtt. Oftast faller sig slutresultatet väl ut och så även denna gång. Slutet gott, allting gott!

Receptet kommer från Hemmets veckotidnings hemsida.

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g kallt smör
2 msk vatten

 

Pensling:

1 äggvita

 

Fyllning:

650 g kycklingfilé
1 tsk ungerskt paprikapulver
salt, svartpeppar
smör till stekning
140 g bacon
1 rödlök
150 g fetaost
15 cocktailtomater

 

Äggstanning:

4 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk köttfond
3 msk hackad basilika (djupfryst går bra)
1 1/2 dl riven Västerbottensost
1 tsk salt
svartpeppar

 

 

Pajdegen:
Mät upp mjöl och smör i en matberedare med kniven monterad. Mixa till en smulig massa och tillsätt sedan kallt vatten och kör tills degen går ihop till en boll. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet ca. 15 minuter. Tryck sedan ut den i en springform, ca. 24 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda den sedan mitt i ugnen ca. 10 minuter. Pensla botten med uppvispad äggvita så blöts inte botten upp av den blöta fyllningen.

Fyllning:
Putsa och strimla kycklingfiléerna. Lägg dem i en plastpåse med paprikapulver, salt och peppar och skaka runt. På detta sätt får kycklingen en jämn kryddning. Stek kycklingen i smör tills den är genomstekt och fått fin färg.

Tärna och stek baconet knaprigt, låt det sedan rinna av på hushållspapper.

Skala och finhacka rödlöken. Fräs löken blank och mjuk i lite smör men utan att löken tar färg.

Tärna fetaosten och halvera cocktailtomaterna.

Äggstanning:
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen.

Fördela hälften av äggstanningen i det förgräddade pajskalet. Lägg i fetaost, cocktailtomater, bacon, lök och kyckling. Häll över den resterande äggstanningen och peta med en gaffel så den rinner ner lite.

Grädda pajen mitt i ugnen ca. 40 minuter eller tills pajen stannat och fått fin färg. Ha gärna ett bakpapper under formen ifall den skulle läcka så slipper ni skura ugnen efteråt.

Servera kycklingpajen med en enkel grönsallad.

 

kycklingpaj bacon fetaost äggstanning

 

kycklingpaj fetaost bacon äggstanning fredagsmys

 

Vi vill passa på att önska alla nya följare varmt välkomna till vårt kök. Det är många nya gillare på Facebook, nya följare på Instagram och framför allt många nya besökare här på bloggen. Ni är alla en sann glädjekälla för oss och en gilla-markering eller kommentar från er kan göra en slitsam dag så mycket lättare att orka med. All kärlek och tacksamhet till er finingar!

 

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. annepauline

    Jodå, pajen smakade! ”Oj dj—lar va gott”, sa sonen. Jag och gubben kunde inte annat än hålla med. Ett nytt favoritrecept alltså.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.