chilifisk torsk dill purjolök förskolemat
chilifisk torsk dill purjolök förskolemat

En enkel och krämig chilifisk till vardags.

Söndag 11 oktober 2015

 

Idag ska ni få ta del av ett riktigt smarrigt fiskrecept, även detta från förskolans värld. Det är faktiskt en av barnens favoriträtter och vi vuxna gillar den också skarpt.

Denna chilifisk är väldigt smakrik trots sin enkelhet. Perfekt att ta med i matplaneringen inför den kommande veckan. Smetanan ger lite syra och tillsammans med grädden blir det en fin krämighet. För att inte glömma hur fantastiskt god den är samt hur bra den mättar en hungrig mage som behöver energi för att orka med resten av det som är kvar av dagen.

 

chilifisk förskolemat dill torsk smetana vispgrädde chilipulver purjolök

Det tål att vi upprepar oss. Som alltid med vit fisk är det bättre att ta den ur ugnen när den ännu är lite ”rå” för att låta den stå fem minuter under aluminiumfolie. Fisken fortsätter nämligen tillreda sig själv efter att den kommit ut ur ugnen och på detta sätt slipper ni äta en fiskrätt torr som fnöske!

Vår ugn har en inbyggd köttermometer som vi även använder till fiskrätter av detta slag. In med termometern på fiskfiléns tjockaste ställe, vi ställer in att den ska pipa till när innetemperaturen är ca. 41°C (tar ca. 20 minuter) och på detta sätt blir fisken alltid saftig och god. Även om man använder sig av fryst torskblock som man tinat för att kunna separera filéerna från varandra.

Receptet är återigen hämtat från förskolans eminenta kock Jills bok ”Hemlagat”. Och vid närmare eftertanke måste denna för tillfället vara den receptbok där vi hämtat flest recept den senaste tiden.

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

800 g vit fisk, t.ex. torsk
1 mindre purjolök
smör till stekning
100 g smetana
2 dl vispgrädde
1/2 dl tomatpuré
1 tsk chilipulver
20 g (1/2 dl) hackad färsk dill
salt, svartpeppar

 

 

 

 

Skölj och strimla purjolöken. Fräs den i smör i stekpanna på medelhög värme i några minuter. Fördela purjolöken på botten av en smord ugnsform.

Salta och peppra torskfiléerna (som gärna fått ligga framme en stund för att inte vara kylskåpskalla) på båda sidor. Lägg dem ovanpå purjolöken.

Blanda ihop smetana, vispgrädde, tomatpuré, chilipulver samt dill. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Häll blandningen över fisken.

Tillaga fisken i ugnens mitt ca. 20 minuter. Täck med aluminiumfolie och låt den stå utanför ugnen 5-10 minuter innan servering.

Servera chilifisken med t.ex. kamutvete eller potatis/potatismos och grönsaker.

 

chilifisk torsk dill purjolök förskolemat

 

En återkommande och tilltalande tanke hos oss är att hitta en receptbok eller liknande där vi ska laga vartenda recept som bokpärmarna omsluter. Idén har vi knyckt från filmen ”Julie & Julia” som är en storfavorit hemma hos oss. Denna idé vägrar försvinna från våra tankar men ännu har vi inte hittat boken med stort B.

Att vi skulle göra en version 2.0 av filmen där vi också plöjer igenom Julia Childs recept under ett års tid känns inte relevant. Men det får gärna vara en bok med blandade recept, för hur skulle vi se ut om ett år om vi bakat och ätit bara kakor och andra sötsaker i så stor omfattning? För att inte tala om er som bloggläsare som på köpet också skulle utöka ert midjemått på grund av oss. Risken finns i alla fall.

Nej, så kan vi inte ha det även om bakning är en skön terapiform. Men har ni någon favorit i kokbokshyllan som ni bara inte kan vara utan får ni gärna tipsa oss om den, den boken kanske är den med stort B!?

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Alla tiders fiskrecept, perfekt för snabba dagar!
  Kokboken vi mest av allt använder oss av och återvänder till, framförallt när det gäller vardagsmat, är Jamie Olivers ”Matrevolution”. Det finns ev viss risk att vi kommer att ha lagat oss genom alla recept innan vi slutar lagar mat!
  Ska bli spännande att se om ni hittar ”er bok” och vilken det i så fall blir!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Den boken kommer vi ihåg att ni nämnt tidigare, även vi har den men den är nog inte framme så ofta. Då verkar ni ju ha hittat ”er” bok med stort B. 🙂 Vi jagar vidare och lovar titta närmare i ”Matrevolutionen”.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.