hälleflundra lchf brynt smörsås pepparrot citron gurka blomkål rimmad
hälleflundra lchf brynt smörsås pepparrot citron gurka blomkål rimmad

Hälleflundra med brynt smörsås, gurka och blomkål.

Fredag 9 oktober 2015

 

Helgen är här och då vill vi gärna passa på att slå ett slag för denna fantastiskt goda fiskrätt. Ett enkelt sätt att göra helglyx! Det här är en sådan där maträtt som man verkligen inte vill ska ta slut, man äter lite i taget och njuter andäktigt av varje liten bit.

Precis så var det förra helgen när vi avnjöt denna hälleflundra med brynt smörsås. Ni hör ju själva, brynt smör får oss att sjunga idel lovsånger men brynt smörsås är snäppet vassare. Ihop med vit fisk – ojojoj, detta är restaurangklassificerad mat på hemmaplan!

 

hälleflundra brynt smörsås pepparrot citron blomkål gurka

Fisken serverades på en bädd av blomkål och gurka och toppades med riven pepparrot, rivet citronskal samt rikligt med dill. En riktig LCHF-komposition men helt efter recept från bloggen Taste by Louise.

Vi rimmar fisken (den mesta faktiskt och alltid efter detta recept för rimning som följer nedan) för att den ska få en jämn och fin sälta och ge en mer välsmakande fisk. Fisken får även på detta sätt en fastare konsistens som gör att den håller ihop bättre. Rimningen kan man göra en bra stund innan själva tillagningen, bara att torka av fisken och låta den vila i kylen men tänk på att låta fisken stå framme en stund innan tillagning så den inte är helt kylskåpskall.

 

rimmad hälleflundra

En lyxig fiskrätt som denna skulle man gärna vilja avnjuta ett gott vitvin till men sanningen är den att citron och pepparrot ställer till det på vinfronten. Vi rekommenderar därför ett klassiskt veteöl (weißbier) till denna hälleflundra. Vi kan nämna ”Wisby Weisse” (nr. 1459) som är en favorit hos oss.

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 120°C

 

 

 

4 portionsbitar hälleflundra, à 200 g

 

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 liten citronklyfta, saften + skalet

 

Blanda vatten, citronsaft, citronskal och salt och rör om tills saltet löst sig. Rimma hälleflundran i lagen ca. 20 minuter. Lyft ur portionsbitarna och skölj av dem försiktigt. Torka fisken med hushållspapper och förvara därefter i kyl fram till tillagning.

 

 

25 g smör

 

 

Brynt smörsås:

100 g smör
1 1//2 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche, 34%
1/2 citron, färskpressad saft
1/2 krm cayennepeppar
salt

 

 

 

Tillbehör:

1/2 blomkålshuvud, plockade i små buketter
1/2 gurka
1 citron, rivet skal
1 dl färskriven pepparrot
dillvippor till garnering

 

 

 

Hälleflundran:
Lägg den rimmade hälleflundran i en smord ugnsform. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg en skiva på varje fiskbit. Baka av med termometer tills fisken har en innertemperatur på 47°C. Ta fisken ur ugnen, täck den med aluminiumfolie och låt fisken stå 5-10 minuter innan servering. Fisken fortsätter tillaga sig själv och blir perfekt.

Brynt smörsås:
Bryn smöret i en kastrull tills det skummar och doftar nötaktigt. Häll i grädde och crème fraiche och värm tills det precis börjar koka. Passa så den inte skär sig. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med citronsaft, cayennepeppar och salt.

Tillbehör:
Koka blomkålen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Skala gurkan runtom och skär sedan långa remsor med potatisskalare in till kärnhuset. (Kärnhuset kan du spara till frukostmackan dagen efter för att minska matsvinnet.) Blanda det rivna citronskalet med den rivna pepparroten.

Lägg upp gurkan och blomkålen på mitten av värmda tallrikar. Lägg på en bit fisk och ringla över såsen. Toppa med citron-pepparrotsrivet och garnera med rikligt med dillvippor.

 

hälleflundra brynt smörsås pepparrot gurka citron blomkål lchf

 

hälleflundra lchf brynt smörsås pepparrot citron gurka blomkål rimmad

 

Önskar er alla finingar en underbar start på helgen. Glöm inte att njuta av de lediga dagarna! Undrar av ren nyfikenhet vad ni ska lyxa till det med för mat i helgen?

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Så roligt att höra! 🙂 Tack för att du tog dig tid att skriva en liten rad i vårt kök, det värmer! Välkommen åter. 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.