förskolans vegetariska böngryta kidneybönor chilisting
förskolans vegetariska böngryta kidneybönor chilisting

En vegetarisk böngryta som påminner om köttfärssås.

Tisdag 6 oktober 2015

 

Har ni försökt få familjen och/eller barnen att äta mer vegetariskt men inte lyckats helt? Då kan den här goda köttfria böngrytan vara svaret på era matlagningsböner! Haha…

Det här är nämligen en mycket uppskattad maträtt både bland vuxna och de små barnen på fruns förskola. Böngrytan påminner om köttfärssås och därför äter många av barnen den med god aptit. Hemligheten? Bönorna har nämligen mixats så det ser ut som köttfärs.

 

böngryta vegetarisk kidneybönor

Böngrytan i sig är väldigt lättlagad och passar särdeles bra en vardag där matlagningen knappt får ta tid. Grytan är fyllig och mättar hungriga magar på ett fint sätt. Den har också ett skönt chilisting.

Receptet kommer från förskolans kock Jill och hennes receptbok ”Hemlagat”.

Detta får också bli vårt bidrag till ”Månadens middagstips” hos bloggen ”Min lilla kokvrå” där temat för oktober är vegetariskt.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 morot
1 förpackning (500 g) krossade tomater + vatten att skölja ur den med
2 msk tomatpuré
1 burk (400 g) kidneybönor
rapsolja till stekning
1 msk röd balsamvinäger
svartpeppar, salt
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 1/2 krm chilipeppar

 

 

 

Skala och hacka löken. Skala och riv moroten. Fräs löken i oljan på medelvärme, lägg sedan i moroten och pressad vitlök och låt det bli mjukt. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, balsamvinäger samt kryddor och låt det puttra ihop några minuter.

Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem. Skölj ur tomatkrossförpackningen med lite vatten och tillsätt det i grytan, låt koka ca. 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Till sist mixas grytan till en lagom konsistens med hjälp av stavmixer som oljats in för att inte missfärgas.

Servera böngrytan med något gott gryn som t.ex. kamutvete eller matvete, ris går också bra.

 

vegetarisk böngryta kidneybönor chilisting

 

förskolans vegetariska böngryta kidneybönor chilisting

 

 

Och nu våra kära bloggläsare vill vi även passa på att tipsa er om att använda hela blomkålen och inte kasta något, ni har ju ändå betalt för hela. Detta är ett steg framåt i operation: Minska matsvinnet. Blomkålsstammen (skivad) och blasten som omger den brukar vi numera (man lär så länge man lever!) koka och servera som grönsak till maten som på bilderna ovan. Toppa med en god olivolja och lite flingsalt, mums!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Åh, vad spännande det ska bli att höra kommentarerna från skeptikerna här hemma när de blir serverade denna fejkade köttfärssås 🙂 Tack för era fina tips. Allt gott! Kram Birgitta

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi håller tummarna att de inte märker någon större skillnad men framför allt att de tycker det är gott. Kramizar!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.