gröna tomater syltade kanel muskotblomma kryddnejlika
gröna tomater syltade kanel muskotblomma kryddnejlika

Syltade gröna tomater.

Söndag 4 oktober 2015

 

I helgen var äntligen våra syltade gröna tomater färdiga att ätas och därmed kan vi också blogga om dem. Vi har inte vågat gå ut offentligt med ett recept som inte provsmakats först. Men nu efter åtminstone tre veckor i kylen kunde vi med spänning öppna vår tomatinläggning. Eftersom ni hittar receptet här och nu förstår ni att det blev tummen upp från vår sida.

 

syltade gröna tomater

Att lägga in gröna tomater är ett perfekt sätt att ta tillvara dem på, för att äta dem som de är – det går ju bara inte. Men här får tomaterna en angenäm smak av nejlika, muskotblomma och kanel på klassiskt manér. För bästa resultat bör man sortera tomaterna i olika storlekar när man lägger in dem.

 

syltade gröna tomater kryddnejlika muskotblomma kanel ättiksprit

Syltade gröna tomater är ett utmärkt tillbehör till stekta rätter av kyckling och griskött. Inläggningar brukar ju som regel lätta upp en ”kraftig” maträtt och här är det inget undantag. Vi åt tomaterna tillsammans med ugnsstekt fläskfilé med råstekt potatis. Mycket gott!

Receptet har vi tagit ur ”ICA-förlagets stora kokbok”.

 

 

 

1 stor burk.

 

 

 

1 kg små gröna tomater

 

Lag:

3 dl vatten
2 dl ättiksprit, 12%
3 dl socker
10 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 bitar muskotblomma

 

 

 

Snoppa och skölj tomaterna och sortera dem i olika storlekar. Picka skalen med en nål eller dylikt. Förväll tomaterna i lättsaltat vatten. Låt dem sedan rinna av väl.

Blanda ingredienserna till lagen och låt den koka några minuter. Lägg i tomaterna var storlek för sig och koka dem sakta tills de är mjuka men fortfarande hela.

Lägg tomaterna i en större eller flera mindre väl rengjorda glasburkar. Koka ihop lagen kraftigt och häll den över tomaterna så att den täcker dem helt. Tillslut burken genast och låt svalna i rumstemperatur.

Förvara tomaterna svalt. Tomaterna är färdiga att ätas först efter 2-3 veckor.

 

syltade gröna tomater ättiksprit kanel kryddnejlika muskotblomma

 

syltade gröna tomater inläggning ättiksprit kanel muskotblomma kryddnejlika

 

gröna tomater syltade kanel muskotblomma kryddnejlika

 

Sist men inte minst vill vi (lite försenat) tacka er alla som nominerade vår blogg till Folkets val /Matbloggspriset. Tyvärr räckte det inte ända fram till en finalplats men vi känner oss inte som förlorare utan tvärtom. Som alltid är det resan mot målet som är det viktigaste där man kan lära sig mycket nytt under vägen.

Nu återstår för oss att önska er alla finingar en skön avslutning på denna första oktobervecka. Kanske har ni passat på att äta en och annan kanelbulle idag. Ja, då går ni helt klart stärkta (eller sockerhöga) in i den nya arbetsveckan med nytt mod och humöret på topp.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Mina syltade gröna tomater är också klara. Mmm, så gott det är! Jag har fortfarande en del tomater ute som antagligen vägrar mogna. Det har blivit för kallt. Så jag ska ta och sylta en och annan burk till, de går ju åt i rasande fart. Personer som aldrig har smakat syltade tomater och inte ens visste att sådana fanns, tycker att de är hur goda som helst.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Härligt att höra att du gillade slutresultatet och att du delar med dig. Det är äkta matkärlek! 🙂

   Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Åh, detta är absolut nostalgi för vår del, Ankis mor la ofta in gröna tomater och det blev alltid en burk till oss. Men vi har inte lyckats hitta gröna tomater att köpa någonstans så vi har inte kunnat göra själv, tyvärr.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Som tur hade vår närmaste handelsträdgård gröna tomater till försäljning. Roligt att kunna väcka minnen till liv. Våra föräldrar har aldrig lagt in gröna tomater men vi är öppna för nya smaker mest hela tiden.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.