moules marinières
moules marinières

Moules frites med aioli.

Lördag 7 februari  2015

 

Lyxiga lördag är helt underbar! Lyxigt behöver nödvändigtvis inte betyda något extremt dyrt och överdådigt utan det är mer känslan av lyx vi vill komma åt. För visst är det fantastiskt att få vara helt ledig denna dag och veta att man ännu imorgon får sova ut. Vi börjar kunna ana ett mönster för hur våra lördagar ser ut. En långfrukost med tända ljus och tekannan laddad samt instrumental musik (finns hur många fina spellistor som helst på Youtube) i bakgrunden ger en bra start för resten av dagen. En promenad in till centrum hand i hand för att specialköpa något antingen från flaskbutiken med den gröna skylten eller nybakat surdegsbröd eller som idag, hämta en beställning på rökta räkor från stans bästa fiskhandlare.

Lunchen består oftast av rester från veckans middagar, ett hopplock som mättar och är gott. Mer regel än undantag intas lunchen i den bättre pyjamasen och med fårskinnstofflorna på fötterna. Lugn, det var inte så vi klädde oss när vi gick in till centrum! Sen är det alltid skönt att ta en liten tupplur och då orkar man mycket bättre baka något eller förbereda kvällens middag. Vi brukar känna för att skriva lite här (precis som nu) med en rykande témugg och något litet mellanmål vid sidan om datorn. Och sedan är det dags för middagen som vi alltid lagar med omsorgsfullhet.

Det är här dagens recept kommer in, vin- och persiljekokta musslor serverade med pommes frites, eller som det så vackert också kan heta – Moules frites serverad med hemmagjord aioli. Detta var vår lördagsmiddag förra veckan och så fantastiskt gott det var! Här återfinns lyxkänslan men utan att för den skull vara krångligt och kräva många timmar i köket.

moules frites aioli

Vi använde oss av blåmusslor direkt från frysen (ICA:s) och det var så behändigt när vi följde receptet till punkt och pricka hos våra bloggvänner i Mårtenssons kök. Ett matbloggat recept känns på något sätt mer tillförlitligt än vilken kokbok som helst, håller du med?

Att göra egen aioli är inte alls svårt. Det gäller bara att se till att alla ingredienser har samma temperatur, det vill säga är rumstempererade för att förhindra att aiolin skär sig. En annan sak man bör tänka på är att använda så färska ägg som möjligt, annars finns risken att aiolin blir rinnig och inte tar ihop. Vi har testat så vi vet! Det är absolut en smaksak vilken olja man föredrar men vi använder alltid en olja med neutral smak, nämligen solrosolja. Vi har testat med olivolja men den aiolin blev så gräslig och bitsk så den åkte ner i soporna fortare än kvickt!

Vad gäller portionerna kanske vi kan förtydliga här att det var inte brakstora portioner men musslorna räckte bra till oss två (för vi var inte superdupervrålhungriga!) när vi serverade med hemmagjorda pommes frites och en fyllig aioli. Enbart musslorna räcker gott till en förrätt för två. Någonstans har vi läst att man egentligen ska beräkna 1/2 kg musslor /person som förrätt och det dubbla när de serveras som huvudrätt. Ja, nu vet ni det!

Pommes frites gör vi helt utan fritös. Egentligen skulle vi nog vilja ha en i vår ägo men vi får helt enkelt inte plats i vårt kök. Istället använder vi rikligt med rapsolja i vår traktörpanna och låter potatisstickorna bli färdiga där. Sen kan det diskuteras om vår traktörpanna tycker om denna omilda behandling!?

I glaset: Bubbel, Gancia Prosecco brut (nr. 7879).

 

 

 

Aioli:

4 portioner

 

2 äggulor (från ägg 63-73 g)
3 stora vitlöksklyftor
3 krm salt
1 tsk pressad citronsaft
3 dl solrosolja

 

 

Vispa ihop äggulorna, citronsaften, saltet och pressad vitlök. (Vi använder ett litersmått i rostfritt som vispskål och elvispen med en visp fastsatt.)

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Den färdiga aiolin är blank och tjock i konsistensen.

 

 

 

Vinkokta musslor:

2 portioner.

 

 

1 paket (450 g) frysta blåmusslor
1 schalottenlök
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vitt vin
3 persiljestjälkar
grovt krossad svartpeppar
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt

 

Till garnering:

färsk persilja, riven

 

 

 

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem  i lite olivolja några minuter utan att de tar färg. Häll i vin, persiljestjälkar och svartpeppar och låt koka upp. Tillsätt de frysta (otinade) musslorna och låt dem koka under lock ca. 5 minuter. Ta upp musslorna med hjälp av en hålslev och lägg dem i en skål, släng de som inte öppnat sig.

Häll ner grädden i vinskyn och låt det småkoka tills ca. hälften återstår. Rör i crème fraichen och smaka av spadet med salt och eventuellt lite mer svartpeppar. Lägg tillbaka musslorna i spadet och rör försiktigt om. Toppa med riven persilja.

Servera med pommes frites och aioli och lördagslyxen och lyckan är gjord!

 

moules frites aioli djupfrysta blåmusslor

 

moules marinières

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.