tomatsoppa vitt vin krossade tomater
tomatsoppa vitt vin krossade tomater

En enkel tomatsoppa.

Söndag 8 februari 2015

 

Till veckan är det sportlov här på västkusten, inte något vi känner av på något särskilt sätt men likväl nalkas sportlov. Självklart sitter vi på många minnen från våra egna sportlov när vi var små. Sparkturer på isen i härlig vårvintersol, skidturer till en föreningsstuga mitt i skogen för att grilla korv över öppen eld, termosar fyllda med varm choklad och vinterkalla ost- och korvmackor i ryggsäcken. Nostalgi!

tomatsoppa

Den här tomatsoppan kan mycket väl bli en del av ert sportlov. Den är enkel och snabblagad och värmande god. Perfekt att hälla ner i termosen och sedan avnjutas i en snödriva eller på en parkbänk någonstans där man satt sig för att kanske beundra utsikten. Du väljer själv, den smakar minst lika god att ätas hemma vid köksbordet också tillsammans med ett gott bröd eller cream crackers.

Denna tomatsoppa har följt oss i många år och modifierats under tiden. Vi har ätit den som förrätt en nyårsafton för herrans många år sedan. Vi har ibland tillsatt kokt ris eller pasta för att göra den mer matig. Hur som helst är det en av våra favoritsoppor som kan avnjutas när som helst!

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

1 stor vitlöksklyfta
2 gula lökar
olivolja av bra kvalitet till stekning
1 burk (400 g) krossade tomater av bra kvalitet, t.ex. Mutti
5 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk hackad basilika (färsk/djupfryst)
1 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

 

 

 

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem mjuka i olivoljan i en kastrull. Tillsätt vinet och de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet samt fonden. Låt koka under lock ca. 10 minuter.

Mixa soppan med stavmixer till slät konsistens. Tillsätt grädden och basilikan, smaka av med salt och peppar och låt soppan koka upp igen.

 

tomatsoppa krossade tomater

 

tomatsoppa vitt vin krossade tomater

 

 

Nu är det dags att påbörja middagen, det blir vegetariskt som så många andra söndagar. Falska köttbullar ska det bli! Solen har visat sig idag och trots lite bitande vindar blev det en härlig långpromenad. Efter middagen bär det av och hälsa på goda vännerna Erika och Marcus som nyligen köpt hus. Ska bli så spännande att äntligen få se huset sedan de nu hunnit bo in sig där några veckor. Det är ofta vid sådana här besök som man ibland börjar drömma om att ha eget hus.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.