grönpepparkyckling kycklingklubbor
grönpepparkyckling kycklingklubbor

Grönpepparkyckling.

Torsdag 5 februari 2015

 

Ikväll åts det kyckling till middag här hos oss och det är faktiskt just den rätten ni ska få ta del av nu. Ibland kan vi inte vara nog snabba att låta er få ta del av ett fantastiskt gott recept. Den kanske inte ser mycket ut för världen men den smakar så mycket godare!

Den här enkla kycklingrätten väcker många minnen till liv hos oss. I skrivboken där vi plitat ner detta recept står det ”Monicas kyckling” som överskrift. En bekant, det vill säga tant Monica, uppe i Umeå bjöd oss på middag någon gång i början på år 2000 och tillagade denna grönpepparkyckling. Vi blev så förtjusta i den så vi bad om receptet och sedan dess har det följt med oss under åren som gått. Ursprungligen är detta ett Viktväktarrecept enligt den gamla metoden om vi inte missminner oss.

grönpepparkyckling

Det fenomenala med denna kycklingrätt är att man kan förbereda den redan dagen innan med att koka kycklingklubborna och bena ur köttet sedan de svalnat något. Då är det bara att koka upp såsen och slå den över kycklingen och låta allt gå en stund i ugnen nästa dag, därmed är middagen klar på under en halvtimme. Finemang och oerhört gott!

Kycklingen blir oerhört saftig och mör i och med att vi använder oss av kycklingklubbor. Gillar man grönpeppar kommer man definitivt att tycka denna kyckling är smarrig! Och det bästa av allt är att denna maträtt inte blir särskilt dyr att tillaga, kycklingklubbor säljs ofta på specialpris, men den känns oerhört lyxig i smaken! Vi skulle kunna säga att den lämpar sig ypperligt som fredagsmysmat.

 

 

 

3 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

 

1 kg kycklingklubbor
grönpepparkorn
salt

 

 

Lägg kycklingklubborna i en stor kastrull med vatten, tillsätt salt och några grönpepparkorn och låt koka i 20-30 minuter under lock.

Ta upp kycklingklubborna och låt dem svalna tills de är hanterbara. Spara lite av buljongen! Bena ur kycklingköttet och lägg det i en smord ugnsform.

 

 

 

Grönpepparsås:

4 tsk smör
2 msk senap (t.ex. Slotts original)
2 msk soja
1/2 msk krossad grönpeppar
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl kycklingbuljong (från koket)
4 msk crème fraiche
1 tsk idealmjöl

 

 

 

Blanda alla såsingredienser (förutom idealmjöl) i en kastrull och låt koka upp. Red av med idealmjöl och låt såsen småkoka några minuter. Häll såsen över kycklingbitarna och grädda i mitten av ugn 15 minuter.

Vi serverade denna grönpepparkyckling med grov bulgur kokt i grönsaksbuljong och lite cocktailtomater samt olivmix.

 

grönpepparkyckling kycklingklubbor

 

grönpepparkyckling grönpepparsås kycklingklubbor

 

Torsdagskvällen den bästa är för imorgon är det fredag igen, hörrni! Det betyder after work för både herr och fru men på skilda håll. För frugans del vankas det grekisk restaurang tillsammans med ett före detta arbetslag. Herrn satsar på hemmamys med arbetskompisar och en liten kille under året.

Återstår för oss att tillönska er alla en härlig start på helgen som komma skall. En dag kvar, kämpa på!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Ja visst är det gott med grönpeppar. Vi har även gjort en liknande rätt med fläskkarr´e som vi nog inte bloggat om än, det måste åtgärdas snarast! 😉 Trevlig helg till dig med !

   Svara

 1. annepauline

  Jag har aldrig ätit kyckling med någon som helst kryddning med grönpeppar. Hmm, det låter ju gott! Måste prova!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det är inte många maträtter hos oss som kryddas med grönpeppar överhuvudtaget men denna kycklingrätt är en favorit hos oss. Tycker absolut att du ska testa, ska bli spännande att höra vad du tycker om den sen. En fin vecka önskar vi dig! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.