15 december 2014
Måndag igen då och dags för julkalenderns lucka femton. Här behöver vi något riktigt häftigt att pigga upp alla med i regnrusket. Inte en snöflinga eller minusgrad i sikte, kommer detta att bli en grön jul? Hoppet är det sista som överger oss så vi hoppas på snö ännu.
Pepparkakssill med havtorn, ja nu vaknade ni till!?! Den här sillinläggningen låter verkligen annorlunda. Nästan så man tänker – kan detta vara gott? Självklart måste vi prova! Och vi kan intyga att sillen var riktigt god. Det gäller att vara modig att prova konstiga smakkombinationer för plötsligt hittar man en ny favorit.
Sött, salt, syrligt och kryddigt – allt finns i denna pepparkakssill. Sitter som ett schmäck på julbordet!
Recept från bloggen ”Sköna sillar”.
1 förpackning (420 g) 5-minuterssill
2 1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
1 msk sillag
1 dl havtorn
45 g pepparkakor
1 stor gul lök
kryddpeppar
Låt sillen rinna av på hushållspapper och skär den på snedden i lite lagom stora bitar.
Blanda majonnäs, gräddfil och sillag till en jämn sås.
Mixa pepparkakor och havtorn i matberedare med kniven monterad och blanda ner i majonnässåsen.
Skala och finhacka löken och blanda ner den i såsen. Lägg ner sillbitarna och blanda väl.
Låt pepparkakssillen stå och dra i kylskåp över natten innan servering.
I Te-adventskalendern: Bästa vänner. Svart te och kanel från kontrollerade ekologiska odlingar, samt naturlig arom.
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~