Multifunktionell currysås
Multifunktionell currysås

Multifunktionell currysås.

Detta är en currysås där man bara byter ut huvudingrediensen och vips har man en ny maträtt igen. Multifunktionell är kanske inte ett ord man förknippar med matlagning men vi kunde inte komma på något bättre ord.

Ursprungsreceptet med räkor hittade vi insänt av en läsare i Ica-Kuriren och medan vi satt där och mumsade började vi spåna kring hur det skulle vara att ha i kyckling, falukorv, köttfärs eller fisk. Sagt och gjort, vi har testat alla de här varianterna och alla blev mycket goda. Det som återstår att provsmaka är hur denna sås skulle smaka med strimlat fläskkött, biff eller lammkött… eller hinner ni före oss? Eller varför inte göra en vegetarisk maträtt med extra mycket grönsaker i?

Grundsåsen är inte heller en sås som kräver någon lång tillagningstid och man kan variera med olika grönsaker. Återigen ett perfekt recept att ta till i vardagens rusch. Eller varför inte köra varianten med räkor eller fisk som fredagsmiddag? Möjligheterna är många!

Tro inte att vi har glömt bort saltet bland ingredienserna men saken är den att vi tycker sojans sälta räcker gott och väl till. Men det är ju en smaksak så prova er fram hur ni vill ha det.

Currysåsen varierar i smak beroende på huvudingrediensen. Ibland är det mera sting av curryn medan den ibland känns mera krämig och har en mjuk smak av den gula kryddan. Spännande!

Och se nu till att ni har en klick smör i stekpannan och inget margarin. Smöret lockar fram curryns sanna jag och gör det oemotståndligt gott!

Plötsligt har ett recept blivit fem, så snälla är vi idag!

 

Receptet är för 4 portioner men för oss räckte räkvarianten bara till 3…

 

Räkor i currysås (originalreceptet):

1 kg räkor med skal
ca. 1 msk smör att steka i
2 tsk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
1 msk soja
4 dl crème fraiche

 

Skala räkorna. Låt smöret smälta ner i en stor stekpanna och låt curryn fräsa ihop med smöret en stund. Pressa i vitlöken och tillsätt cayennepeppar, tomatpuré och soja. Blanda ner créme fraichen och låt koka ihop en stund. Lägg i räkorna och stäng av värmen och låt dem bli varma under lock. Undvik att koka räkorna för då riskerar de bli sega och hårda.

Vi serverade detta med basmatiris blandat med gröna ärter.

 

 

Currysås med fisk:

600 g lax- och torsktärningar (Ica)
gröna ärter / haricot verts

 

Gör som ovan med byt ut räkorna mot lax- och torsktärningar. Tillsätt dem och grönsakerna i slutet precis som med räkorna.

Fiskvarianten serverade vi med bulgur.

 

 

Currysås med köttfärs:

400-500 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika

 

Hacka löken och strimla paprikan. Stek köttfärsen i lite smör och låt lök och paprika fräsa med. Krydda med curry, cayennepeppar, vitlök, tomatpuré och soja. Blanda i crème fraichen och låt puttra ihop en stund.

Till köttfärssåsen serverade vi klyftpotatis.

 

 

Currysås med falukorv:

ca. 500 g falukorv
1 gul lök

 

Skär falukorven i mindre bitar. Skär löken i halvringar. Stek falukorven i lite smör i en stekpanna och låt den få lite färg. Tillsätt löken och låt fräsa tills den blir genomskinlig. I med alla kryddorna och crème fraichen. Låt puttra en stund så att kryddorna får samsas.

Korvsåsen serverade vi med fullkornsris och dekorerade med hackad persilja.

 

 

Currysås med kyckling:

2 stora kycklingfiléer
1 banan
1 burk ananas i bitar (Del Monte)

 

Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i smör och tillsätt kryddorna. Blanda i crème fraichen och låt puttra en stund. Stäng av värmen och blanda ner skivad banan och ananasbitarna utan spad. Lägg på locket och låt allt bli varmt.

Vi serverade kycklingsåsen med risoni.

 

 

 

 

På köksfronten går det sakta men säkert framåt, dock inte i den farten vi vill. Men vi vet att underarbetet är ett långsamt projekt och väldigt viktigt. Målaren har nu spacklat två lager hos oss. Vi ”firar” idag en hel vecka utan kök och visst överlever vi. Men vi hyser stoooora förhoppningar om att själva uppbyggnationen sker snabbt och att vi till nästa helg kan ha ett fungerande kök…. Det kliar och rycker i kockens och bagarens fingrar!

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Lena

  Gott till nästan allt. Brukar ha i en klick sambaloelek i också så blir det ännu lite mer hetta.

  Trevlig helg.

  Lena från Make A Head food

  Svara

 2. Anna/Frostrosor

  Wow, låter som en perfekt sås! Nu återstår bara för mig att lösa hur vi anpassar såsen för vår familj. De mjölkfria varianterna av creme fraiche är ju inte alltför spännande.
  Hoppas hoppas att ni snart har ett fint kök!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Detta är såsen med stort S Anna. 🙂 Hoppas du hittar någon likvärdig ersättare, hojta gärna till vad du använder så får vi ett hum om vad som fungerar. Kocken klurar lite på om kokosgrädde kunde gå för sig…

   Svara

 3. Mårtenssons kök

  Så perfekt sås, kanon när det finns så många olika användningsområden.
  Förstå ert kli i fingrarna, man kan väl verkligen säga att den som väntar på något gott väntar länge här:)

  Svara

  1. livsnjutarna

   Japp, kanoners sås detta. 🙂
   Vår väntan är ungefär den samma som när man som barn väntade på att tomten skulle komma på julafton. 😉

   Svara

  1. livsnjutarna

   Varsego! 🙂 Ja, visst är det fiffigt med en sås som kan användas till så många huvudingredienser. Vi testade de flesta varianterna på rad och det kändes inte alls som att vi åt samma mat varje dag utan såsen ändrar verkligen karaktär och sen varierar man ju kanske tillbehören som vi gjorde.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.