Kräftfyllda crêpes
Kräftfyllda crêpes

Helglyx med kräftfyllda crêpes.

Lördag 23 november 2013

 

Crêpes är det franska ordet för tunna plättar/pannkakor som är fyllda med något gott, finns både söta och salta variationer. Idag bjuder vi er på en skaldjursvariant med kräftstjärtar, kapris och ägghack i fyllningen. Helglyx så det förslår!

Inte en maträtt man kanske tillagar till vardags för det tar sin lilla tid att steka plättarna, men har man inget annat för sig så är det bara att köra på. Och smeten är väldigt stekvänlig, kocken har med glatt mod tagit sig an uppgiften att vara första stekare.

Eftersom crêpessmeten inte innehåller något salt har vi experimenterat ett par gånger nu och tagit hjälp av kaviartuben och kaprisen för att höja upp sältan. Väldigt lyckat om ni frågar oss och rasande gott!

Fyllda crêpes är väldigt mättande. Självklart kan man även servera dem som förrätt om huvudrätten är något mindre maffigt, exempelvis en soppa. Och fyllningen kan man även ha till bakad potatis.

 

12 crêpes/4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Crêpessmet:

2 1/2 dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
2 dl mjölk
45 g smält smör

 

Kräftfyllning:

150 g kräftstjärtar, frysta kinesiska inkokta i dill (Lobster)
2 hårdkokta ägg
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl kesella
1/2 dl majonnäs
1 tsk pressad citronsaft
1/2 dl hackad dill
1 msk minikapris, grovhackad
2 msk kaviar, t.ex. Kalles
salt, svartpeppar

 

Gratinering:

1 1/2 dl Västerbottensost

 

Crêpessmeten:
Lägg mjölet i en bunke och vispa ihop det med vattnet, lite åt gången, till en slät smet. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och vispa sist ner mjölken och det smälta smöret. Vispa till en helt klimpfri smet.

Hetta upp en liten stekpanna och smöra den lite innan stekning. Häll ett tunt lager smet i pannan och vicka lite på den så att smeten rinner ut. Stek tills smeten stelnat på ovansidan och den undre sidan är gyllene. Det räcker med att steka på en sida när man steker crêpes. Lägg över de stekta crêpesen på en tallrik med en bit smörgåspapper emellan efterhand som de steks.

Fyllningen:
Låt kräftstjärtarna rinna av och hacka dem sedan. Skala äggen och hacka dem. Rör samman alla de övriga ingredienserna till fyllningen och blanda sedan ner ägg och kräftstjärtar.

Lägg ut crêpesen och fördela fyllningen mitt på dem. Vik in sidorna mitt emot varandra och sedan viker man in de andra två sidorna sen. Lägg över crêpesen med skarven nedåt i en smord ugnsform och strö över den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter tills osten fått lite färg. Bjud gärna en sallad till.

 

 Ett litet gott paket fyllt med kräftröra.

 

Och har ni koll på dagens datum ser ni att det börjar dra ihop sig, bara en månad kvar till dan före dopparedan. Dagen till ära ska vi äta lite småjulig plockmat till middag. Vi kallar det för lilla lilla-julmys. Enligt finländska traditioner firas lillajul alltid sista lördagen i november men eftersom vi befinner oss i den engelska julyran nästa helg får vi tidigarelägga vårt firande lite. Men vem tackar nej till lite extra god mat och mycket ljus i detta grådaskiga november som snart ser sitt slut för detta år, änteligen!

Njut av helgen alla fina människor och ta hand om varandra!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.