vegetariska-enchiladas-bonor-chili
vegetariska-enchiladas-bonor-chili

Gästbloggare: Sara från Vardag.nu.

Tisdag 8 april 2014

 

Hallå där! Sara heter jag och bloggar i normala fall på Vardag.nu, där jag bloggar om – just det – vardagen och maten vi äter då. Jag vill att vardagsmaten ska vara kul att laga och god att äta alla dagar i veckan, även en trött tisdag när man helst bara vill krypa ner under täcket det första man gör efter jobbet.

sara

Jag bor i Växjö med min sambo Daniel och är förutom en allmän matgalning också utbildad kostrådgivare. Här hemma äts det lite av det mesta för det mesta – det är så jag skulle vilja att de flesta åt, om jag ska vara helt ärlig! Som person är jag envis som en gammal åsna och har många gånger fått höra att jag är en liten tant, trots min ålder på knappt 25 år. Förutom det är jag nog ganska normal. Ja, förutom en sak…

Jag har ett beroende.

Det är inte nikotin, inte alkohol och inte heller spel.

Det är kryddor.

HE-RE-GUUUUD vad mycket kryddor jag har! Jag har försökt förklara för Daniel att de förökar sig av sig själva, men jag tror att det är dags för mig att släppa förnekelsen nu och börja jobba på en lösning på det här istället. Det är liksom inte riktigt okej att jag har 46 olika kryddor i skåpet. Det är nog ungefär hela Santa Marias sortiment, utom grillkrydda… Finns det någon utarbetad sjustegsmetod för såna här problem också?

Den här chilisåsen innehåller en drös kryddor som ger den där goooa smaken… Men har du inte hela skåpet fullt av kryddor, som jag, så finns det genvägar att ta.

Antingen hippellihoppar du bara över de kryddor du inte har hemma och ersätter med annat smått och gott som du hittar i skåpen, eller så hoppar du över hela kryddlistan och smaksätter chilisåsen med en påse tacokrydda och lite extra chili. Det funkar faktiskt väldigt bra, det också!

 

vegetariska-enchiladas-bonor-chili

 

Vegetariska enchiladas med bönchili

 

Ugnstemperatur: 225°

 

4 portioner.

 

2 gula lökar
Smör/olja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk chilipulver
1 nypa chiliflakes
1 tsk socker
1 burk krossade tomater, ca 500 g
1 msk kakao
Salt, svartpeppar
2 burkar kokta kidneybönor, ca 460 g avrunnen vikt (alt. andra bönor du
gillar)
4 stora tortillabröd
1 näve riven ost

 

Hacka lök och vitlök och fräs mjukt i en stor stekpanna eller -gryta. Skaka ner alla kryddor, fräs någon minut och häll sedan på krossade tomater. Koka ihop till en tjock chilisås. Vänd ner kakaon och smaka av såsen med salt och peppar. Lägg en deciliter av såsen åt sidan innan du vänder ner bönorna. Lägg en klick av bönchili på varje tortillabröd och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form. Bred över chilisåsen du lagt åt sidan och strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i ca. 10 min, tills allt fått fin färg.

 

middagstips-vegetariska-enchiladas

Vi tackar Sara för hennes smarriga gästbloggsinlägg i vårt gourmetkök och påminner er om att ta en titt i hennes kök som ni hittar här.

Är det någon fler som vill gästblogga med/hos oss är ni välkomna att höra av er!

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.