makrillbullar saftiga världens godaste bacon
makrillbullar saftiga världens godaste bacon

Makrillbullar eller de godaste fiskbiffar man kan tänka sig – med bacon i.

Onsdag 25 mars 2015

 

Det blir fisk idag igen här hos oss. Men det sägs ju att vi blir kloka av fisk så vi hoppas det är okej. Men se det är inte vilken fiskrätt som helst utan de godaste fiskbiffar man kan tänka sig.

Hemligheten bakom dessa otroligt saftiga och smakrika makrillbullar är att de även innehåller en rejäl mängd bacon som dessutom ger biffarna en lite rökig ton. De är väldigt enkla att göra så till vida att man äger en matberedare. Bara att mixa ihop fisk, bacon, lök och kokt potatis och köra till en färs innan de övriga ingredienserna blandas i. Och självklart ska fiskbiffarna stekas i smör som förhöjer alla goda smaker ytterligare ett snäpp.

makrillbullar fiskbiffar

För övrigt kan tilläggas att när det inte är säsong för färsk makrill här hos oss (som nu då vill säga) använder vi oss av frysdiskens makrillfiléer, som tinats upp så klart, som vi bara tar bort skinnet på innan de blir färs.

Till makrillbullarna serverar vi hemlagat potatismos och lingonsylt. Det blir något alldeles extra att servera syrlig lingonsylt till bullarna, det är något som händer i smakväg.

Det är inte så noga att biffarna blir lika stora eller får samma form. Bara ta en rejäl matsked och klicka ut direkt i den varma stekpannan. Det ska synas att de är hemmagjorda, rustikt och fint och gudomligt gott!

Receptet har vi hittat på denna sida.

 

 

 

 

Ca. 25 stycken.

 

 

 

 

800 g makrillfilé
200 g bacon
1 stor gul lök
2 stora kokta potatisar, skalade
2 ägg
3 msk ströbröd
3/4 msk salt
2 krm vitpeppar
smör till stekning

 

 

 

 

Ta bort skinnet från makrillfiléerna. Skala och klyfta löken.

Mixa makrill, bacon, lök och potatis i matberedare med kniven monterad.

Blanda uppvispat ägg med ströbröd, salt och vitpeppar och blanda sedan ner det i makrillfärsen.

Värm en stekpanna till medelvärme med smör och klicka ut lagom stora fiskbiffar. Stek dem vackert gyllenbruna på båda sidor, ca. 2 minuter per sida.

Servera makrillbullarna med potatismos och lingonsylt.

 

fiskbiffar makrill bacon

 

makrillbullar med lingonsylt

 

makrillbullar saftiga världens godaste bacon

 

 

Tänk vilket skönt avbrott det är i arbetsveckan när något bryter av från den vardagliga lunken. Som igår när Peppe besökte Malmö för att titta på truckar och som idag när Neta deltog i ett heldagsseminarium i Göteborg. Seminariet handlade om måltidspedagogik där två eldsjälar, Susanne Thorén och Hanna Sepp, bakom företaget ”Läromat” föreläste och berättade om hur man kan arbeta för att få förskole- och skolbarn in i köket samt hur all personal ute på förskolor och skolor kan samarbeta för att få en lustfylld och lärorik samvaro kring matsituationerna. Mycket lärorikt och inspirerande! Även två måltidspedagoger som aktivt arbetar ute på sina arbetsplatser med just detta var med och delgav oss sina upplevelser och gav goda råd. Nu spritter det i en av energi att försöka få in detta tänk och arbetssätt på sin egna arbetsplats.

 

 

 

 

Smarrig fiskstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.