Jul-saffran-scones
Jul-saffran-scones

Juliga saffransscones.

Tisdag 3 december 2013

 

För att stilla den värsta nyfikenheten hos er kan vi börja med att säga att våra tre dagar i den brittiska huvudstaden var alldeles underbara. Vi trivdes som fisken i vattnet och hann se och uppleva väldigt mycket. Tre dagar är ganska kort tid i en så stor stad men det vet man inte förrän man väl befinner sig där. Men å andra sidan gav det oss helt klart mersmak och vi känner att vi absolut vill åka dit fler gånger. Ett inlägg om London är att vänta!

Så har då julmånaden dragit igång på allvar. Känns det bra för alla er? Här hemma hann vi inte ställa fram så mycket julpynt innan vi åkte iväg men det är på gång i sakta mak, innan helgen ska vi nog ha hunnit ikapp. Första adventsljuset tändes igår kväll under tiden vi såg den rafflande finalen i ”Dessertmästarna” med Harrods svarta julté i våra nyinköpta Harrodsmuggar. Någon fler som följt de duktiga konditorerna i tv-rutan under hösten? Och innan vi kröp i säng började vi traditionsenligt läsa högt ur Charles Dickens’ ”En julsaga” för varandra med det undantaget att vi läser den engelska upplagan, ”A Christmas Carol” i år, även den en Londonsouvenir.

Vad passar väl bättre än att börja december månads bloggande med ett recept på juliga scones när vi är nyligen hemkomna från London? Ljuvliga scones med mild och fin smak av saffran som är perfekt att avnjuta till en stor kopp té, varför inte satsa på att köpa ett kryddigt julté? Höjer julkänslan ytterligare med minimal ansträngning! Utan att göra reklam avsiktligt tycker vi att ICA:s eget juliga lösté är väldigt gott. Chaité smaksatt med kanel, ingefära och ett uns svartpeppar.

De här saffranssconesen är godast att äta när de är nybakta och ännu varma. De är fantastiskt mjuka i konsistensen och med naturell philadelphiaost och lingonsylt på blir de helt oemotståndliga.

Vi får tacka ICA-Kurirens julreceptmagasin ”Härliga Jul” (2013) för det fina receptet som vi mer än gärna vill dela med er. Någon som känner på sig att de kommer att baka saffransscones innan jul?

 

10-12 stycken.

Ugnstemperatur: 225°

 

1 kuvert (á 1/2 g) saffran
1/2 dl socker
3 1/2 dl (210 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g kylskåpskallt smör
1 ägg
1/2 dl mjölk

 

Stöt ihop saffran och socker i en mortel (gör att hela degen kommer att bli härligt gul) och häll blandningen i en bunke med mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt smöret i mindre bitar och arbeta in i mjölblandningen med fingertopparna till en smulig massa.

Vispa ihop ägget med mjölken och rör ner i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en fast deg.

Kavla ut degen ganska tjockt, 1-2 cm och ta ut små rundlar, ca. 5 cm i diameter, med ett kakmått eller litet glas. Lägg sconesen på en bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca. 10 minuter tills de börjar få en svag gyllenbrun färg.

 

Mjuka och juliga scones med mild smak av saffran.

Saffransscones förhöjer julkänslan med minimal ansträngning.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Sara på Vardag.nu

  Welcome back to Sweden! London är härligt. Första gången jag var där kändes fyra dagar som det man ”behövde” för att hinna med staden, den femte dagen var skön för då hann vi mer slappa och bara njuta så staden och myllret på ett annat vis. Harrods teer är väl sjukt goda förresten?! Jag köpte något med mango en gång, helt galet gott. Sist köpte jag vanligt, svart English Breakfast (som jag normalt tycker smakar apa) på ett av de andra lyxhusen i staden och det är faktiskt väldigt gott det också. Kvalitet! Spänd på att höra mer om er resa 🙂 Kramar!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Thank you, Madame! 😉 Vi upphörde aldrig att förvånas över engelsmännens artighet. Och att till och med på fina ställen serveras det te bryggt på tepåsar och inte löste, rena rama chocken för oss! 😉
   Londoninlägget är på gång, så fort febern lättat…

   Kramizar!

   Svara

 2. Kim

  ”När man tröttnat på London har man tröttnat på livet” sägs det ju. Finns nog lite sanning i det tror jag. Har varit där ett antal gånger, men känner att jag lätt kan tänka mig att åka dit igen och igen!
  Nu är jag ingen tedrickare, men kan tänka mig ett undantag och det serveras scones på det här sättet! GOTT!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det var ett bra talesätt, det får bli ett av våra ledord i livet. 😉
   Tack för att du lämnade ett litet avtryck i vårt kök och du är välkommen tillbaka.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.