Gravlaxpasta-grönkål-mandelspån
Gravlaxpasta-grönkål-mandelspån

En julig gravlaxpasta med mandel och grönkål.

Lördag 7 december 2013

 

Här bjuder vi idag på en lättlagad pastarätt med det lilla extra. En julig variant med både gravad lax, rostad mandel och grönkål där smakerna verkligen överraskar. Det är fina julsmaker vågar vi lova! Denna gravlaxpasta är krämig och mandelspånen ger lite att tugga på. Stekt grönkål är mjuk men har ändå spänsten kvar och känns spännande.

För oss är grönkål (även kallad kruskål eller bladkål) en ny bekantskap, ingenting vi åt eller ens såg skymten av i Norrland. Inte vad vi kommer ihåg i alla fall! Men i landets södra delar är den en viktig ingrediens i julköket och således kände vi att det var dags att öppna upp vårt kök för den. Det som är häftigt med denna gröna kål är att den är vinterhärdig, det vill säga den kan stå ute i snön och skördas efter behov och det sägs att den blir mildare i smaken efter några frostnätter. (Källa: Wikipedia)

Apropå frostnätter har vi faktiskt haft några nu sen stormen Sven drog förbi. Han svepte runt våra husknutar rejält men strömmen fick vi behålla. Vi klarade oss bra. Det är till och med lite vitt på marken nu och idag skiner solen från en klarblå himmel. Härligt! Och ännu bättre känns det när de där solstrålarna som letar sig in genom fönstren inte har ett endaste dammkorn att belysa. Vi har hunnit ikapp med julstädningen och nu är allt putsat och fint, julbelysningen lyser så mysigt och tomtar kikar fram ur alla vrår.

Kanske var det allt julstädande som tog knäcken på frun i huset för två kvällar i rad har hon nu legat under en filt på soffan och huttrat medan febern stigit mot 39 grader. Hon har inte kunnat låta bli att tycka lite synd om sig själv för hennes planer igår på att baka lussekatter och vår planerade middag med fina vänner gick om intet. Men så fort hon känner sig lite piggare och orkar fara runt med kameran kanske det dyker upp lite bilder från vårt julfina hem, det vill säga om ni skulle uppskatta det!?

Men nog svamlat om julpynt och basilusker, här kommer receptet (som vi hittade här) på gravlaxpastan :

 

4 portioner.

 

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
ca. 300 g färsk grönkål (vi använde ICA:s skuren på påse, á 225 g)
200 g gravad lax
2 msk olivolja
1 dl vatten
50 g mandelspån
2 dl crème fraiche
en skvätt grönsaksfond
citronsaft
salt, svartpeppar

 

Till servering:

nykokt pasta

 

Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på medelvärme, rör om hela tiden så att de inte bränns. När de blivit gyllenbruna läggs de över på en tallrik för att inte rostningen ska fortsätta i den varma stekpannan.

Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Skär laxen i strimlor.

Används hela blad av grönkål bör de sköljas först och sedan låter man dem rinna av innan man river dem i mindre bitar och avlägsnar grova stammar. Använder man färdigskuren på påse är den redan sköljd och klar att användas men de riktigt grova stammarna bör tas bort.

Fräs lök och vitlök mjuk och glansig i hälften av olivoljan i en stekpanna. Ta upp och lägg på en tallrik. Fräs grönkålen i resten av oljan i 3-5 minuter under omrörning. Tillsätt vatten och låt nästan all vätska koka in. Blanda ner löken, mandelspån, lax, en skvätt grönsaksfond och crème fraiche. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.

Servera gravlaxsåsen till nykokt pasta.

 

 

I denna juliga pastarätt samsas gravad lax, grönkål och mandel. 

Önskar er alla en härlig lördag!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.