Lingonkladdkaka
Lingonkladdkaka

I premiärbaket blev det ljus kladdkaka med lingon.

Helgen närmar sig sitt slut och vi tycks mer eller mindre lysa med vår frånvaro här på bloggen. Men vi ser ju att det är folk som tittar in här varje dag ändå och det tackar vi för. Bot och bättring utlovas från vår sida! Vi hoppas livet återgår mer till det normala från och med nu…

Och därför tänkte vi bjuda på en kladdig kaka med lingon här och nu. Denna kaka blev den första att bakas i vår nya ugn, alltid knepigt att lära känna en ny ugn men väldigt spännande. Kanske hade den kunnat gräddas lite till men god blev den i alla fall. Det är nu det riktigt roliga har börjat!

Det fina med den här ljusa kladdkakan, liksom med alla kladdkakor, är ju att den är bara att röra ihop. Lingonen behöver inte ens tinas upp  utan ta fram bären direkt från frysen. Gillar man inte lingon kan man ta några andra syrliga bär t.ex. röda vinbär. Men just den här kombinationen kändes lite julig också.

Man skulle tro att den här kakan blir extremt sötsliskig om man tittar på sockermängden men de syrliga bären kompenserar och gör den precis lagom söt att man till och med kan riva över lite vit choklad när kakan kommer ur ugnen.

Bäst blir den här kakan att göra en dag i förväg så hinner kladdigheten stabiliseras lite grann och den blir lättare att skära.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

3 dl socker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
150 g smält smör
ca. 2 dl frysta lingon

 

Garnering:
riven vit choklad

 

Smörj en bakform, ca. 24 cm i diameter och gärna med löstagbar botten.

Smält smöret och låt det svalna lite.

Mät upp socker och vetemjöl i en bunke, blanda och rör ner äggen och till sist det smälta smöret.

Häll kaksmeten i bakformen och strö över över de frysta lingonen, tryck ner dem lite försiktigt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca. 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

Riv över lite vit choklad direkt efter att kakan tagits ur ugn.

Låt kallna helt, gärna över natten i kylskåp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det inte ens en månad kvar till självaste julafton och det har vi idag firat med att sitta och planera årets julbord. Lite har vi valt att ta bort och istället har något annat tillkommit. Det finns så mycket att gott att laga men många klassiker består. Vi riktigt längtar att få sätta igång med julförberedelserna, hur är det mer er?

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Ja, den här kakan gick inte av för hackor… tyvärr är den redan uppäten så aptitretaren blir inte av denna gång 😉

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.