Laxspett med tacokräm
Laxspett med tacokräm

Laxspett med tacokräm och en krämig couscous till.

Vi vet att det nu är för sent att tipsa er om en enkel och lättsam fredagsmysmiddag. Nu sitter ni som bäst i soffan framför tv:n och äter lite annat smått och gott om ni inte redan somnat. Men vi tänker som så att det kommer fler fredagar när ni kommer att behöva inspiration. Ja just det, så tänker vi!

Portionsbitar av lax kan ibland kännas väldigt tråkiga och vardagliga. Som att man ätit dem förr. Men skär laxen i kuber och trä på grillspett och vips är det en helt annan sak, inte sant? Blanda lite tacokrydda med Philadelphia och plötsligt har laxen fått sig ett väldigt smakrikt täcke och en ny dimension.

 

lchf tacokrydda

Vi har testat en ny tacokrydda som är mer koncentrerad i smaken, en LCHF-variant av Katrin Zytomierska. Det var ingen billig kryddpåse (40 g) som dessutom på specialpris kostade 22 SEK! Men den var helt utan socker, glutamat, stärkelse och jäst och det är mycket bra till skillnad från billigare sorter. Vi är helt övertygade om att man kan blanda till sin egen tacokrydda till ett bra mycket bättre pris men nu var det så att vi ville prova denna. Här kan man inte hälla i hela påsen till skillnad med andra vi är vana att använda. Utan man får helt enkelt smaka sig fram för kryddblandningen är väldigt stark. Innehållsförteckningen är enligt följande: spiskummin, chilipulver, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver och cayennepeppar. 

 

Vad gäller den krämiga couscousen kom inspirationen från Tina som huserar bland bakverk och kastruller men vi gjorde om denna sallad lite enligt vad vi hade hemma. Och krämigheten som den turkiska yoghurten gav kompenserade ypperligt hettan från tacolaxspetten.

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

Till couscoussalladen:

2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl fullkornscouscous

 

Koka upp vatten med salt och olja, ta kastrullen från spisen och häll ner couscousen och rör om. Lägg på locket och låt stå ca. 5 minuter. Låt couscousen kallna helt!
1 röd paprika, finhackadIMG_0112 - Kopia
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
4 dl turkisk yoghurt (eller så att den blir så krämig som du vill ha den)
1/2 tsk salt
svartpeppar

 

Blanda alla dessa ingredienser med den kalla couscousen så har du dig en krämig och mättande sallad.

 

Till fisken:

4 portionsbitar med lax (400 g)
200 g Philadelphiaost
salt, svartpeppar
tacokrydda efter eget tycke och smak (vi använde ca. 10 g av ovannämnda LCHF-tacokrydda)

 

IMG_0097 - Kopia

IMG_0119 - Kopia

 

 

 

 

 

Skär fisken i kuber och trä varje uppdelad portionsbit på ett eget grillspett av trä. Blanda Philadelphia med kryddorna och fördela tacokrämen ovanpå de fyra laxspetten.

Stek spetten i ugnen tills laxen är tillagad, 10-15 minuter beroende på hur tjockt tacotäcke de har. Servera genast med couscoussalladen och lite extra goda salladsblad.

 

tacolaxspett med couscoussallad

 

 

loggaLakrits

Skulle ni ha vägarna förbi västkusten och Göteborg nästa helg vill vi tipsa er om ett trevligt evenemang, nämligen Göteborgs Lakrits & Chokladfestival 16-17 mars. Festivalen håller till på Elite Park Avenue Hotel. Våra biljetter kirrade vi redan för en vecka sedan när vi av en slump råkade bläddra i en tidning och såg vad som var på g. En festival som vi bara måste gå på, hur är det med er?

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.