IMG_4221-Kopia.jpg
IMG_4221-Kopia.jpg

Snickarens fetaostfyllda och baconlindade färsjärpar.

Lätt-att-göra vardagsmat som känns lite extra festlig med fetaost och bacon. Färsjärpar är som en avlång köttbulle helt enkelt.

Fetaosten ger mycket sälta så därför var vi väldigt försiktiga med saltet i denna maträtt. Bacon gör järparna saftiga när fettet tränger in under stekningen.

Under tiden vi renoverade vårt kök vistades självklart hantverkare här under många långa dagar. Den som spenderade mest tid här var naturligtvis snickaren och mycket kom vi att prata om, bl.a. vardagsmat och husmanskost som var hans favoritmat. Snickar-Daniel berättade om sina baconlindade färsjärpar och de lät så goda så vi testade själva att göra dem efter eget huvud. Och här får ni ta del av resultatet!

 

Ca. 12 färsjärpar, dvs. 4 portioner.

 

ca. 450 g köttfärs
150 g fetaost
1/2 dl hackad (djupfryst) persilja
1/2 tsk salt
1/2 dl grädde
1 ägg
svartpeppar

12 skivor bacon att linda runt järparna
ev. lite grädde att tillsätta som sås i stekpannan efter att järparna är stekta

 

Lägg köttfärsen i en bunke och smula ner fetaosten. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda i ägget sist. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Tänk på att när man har ägg i färssmet får den inte arbetas för mycket för då riskerar det bli segt!

IMG_4217 - Kopia

 

Forma till 12 avlånga järpar med lättfuktade händer och linda en baconskiva runt varje järp. Eventuellt kan man använda tandpetare för att säkerställa att baconskivan inte rullar upp sig, men vi klarade oss med att lägga järparna med skarven nedåt.

 

IMG_4219 - Kopia

IMG_4223 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Stek järparna på medelvärme i stekpannan, ca. 4 minuter/sida. Häll över lite grädde när de är färdigstekta så får man lite god sås på köpet. Vi valde att servera kokt potatis till.

 

IMG_4221 - Kopia

 

Idag har faktiskt Snickar-Daniel varit hemma hos oss igen. Vi upptäckte en liten spricka i den ena vitrinskåpsluckan. Nu är glaset utbytt och sitter på plats igen. På hans fråga om vi var nöjd med vårt nya kök svarade vi självklart ja… men en sak har vi gått och stört oss lite på om vi ska vara helt ärliga. På den tiden vi hade en vanlig spis fanns det en låda under ugnen där vi förvarade plåtar och långpannan när de inte användes. Med en inbyggnadsugn finns ingen sådan låda! Men i vårt skåp under ugnen där hushållsassistenten förvaras har Snickar-Daniel idag lagt in ett hyllplan för förvaring av ugnsplåtar. Snacka om fin service!

Och nu kommer vi också ihåg att vi glömt att uppdatera er om Sköna Hems tävling ”Sveriges snyggaste kök” som vi deltog i. Vi kom inte vidare när de 20 kök som fått flest röster listades men vi tackar alla er som röstade på oss. Frågar ni oss har vi självklart det snyggaste köket i hela Sveariket, men så är vi inte heller helt objektiva misstänker vi!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Lena

  NU läste jag först lite för fort…snickerers och fetaostfyllda…;)
  Lät godare när jag läste rätt!

  Ha det gott / Lena från make a head food

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja tänk så tokigt det kan bli när man läser fel, om inte annat vaknar man väl till 😉 Snickers och fetaost hade kanske inte varit någon höjdarkombination, eller vem vet? 😉

   Svara

 2. annepauline

  Jag gjorde dessa järpar i fredags. Goda blev de och rätt snabbgjorda. Med andra ord en helt suverän vardagsrätt med lite ”sting”.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.