Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne

En lasagne fylld med bara gottiga grönsaker.

Här lider vecka tre mot sitt slut, mörkret har lagt sig därute och imorgon är det måndag igen. Än så länge håller vi vårt lilla ”nyårslöfte” om att försöka ha en vegetarisk rätt med på varje veckomeny. Det har gått så bra att vi till och med en vecka var vegetarianer under tre dagar! Så det finns kanske hopp även för oss inbitna köttätare… så är det något vegetariskt ni läsare absolut tycker att vi bör smaka på så tipsa oss gärna.

Den här vegetariska lasagnen brukade vi göra för många år sedan. Nu har vi dammat av receptet och piffat till den, förut kändes den så torr och tråkig men nu är den raka motsatsen. Den blev så otroligt god att vi bara måste dela med oss av receptet. Lasagnen är väldigt saftig och har lagom chilisting som går mycket bra ihop med rotsellerin.

Ingen bechamelsås behöver kokas utan här blandar vi keso (i Finland; grynost) med crème fraiche som ger lasagnen dess krämighet och allt toppas med riven västerbottensost. Låter det inte fantastiskt gott så säg?!?

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Till en ugnsform, ca. 6 portioner behövs:

 

9 lasagneplattor

2 gula lökarIMG_4994 - Kopia
2 stora morötter
100 g rotselleri (skalad mängd)
1-2 vitlöksklyftor
1 stor (eller 2 små) gul paprika
250 g färska champinjoner
smör, olivolja

500 g krossade tomater
250 g krossade tomater med chili
1 msk tomatpuré
1 Fond du chef grönsak eller 1 1/2 msk grönsaksfond
1 tsk torkad oregano
1 msk fryst basilika (eller 1 tsk torkad)
1 msk fryst persilja (eller 1 tsk torkad)
salt, svartpeppar
2 tsk worchestersås

500 g keso/grynost
250 g crème fraiche
salt

2 dl riven Västerbottensost

 

Skala lök, morot och rotselleri. Skölj paprikan och putsa champinjonerna. Riv lök, morot, rotselleri och paprikan grovt i en matberedare. Skiva champinjonerna.

IMG_4996 - Kopia

Fräs alla grönsaker i olivolja och smör. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och pressa ner vitlöken. Lägg även ner örtkryddorna och worchestersåsen. Låt allt puttra samman 6-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rör ut keson med crème fraiche och smaka av med lite salt.

Smörj en ugnssäker form och bottna den med tre lasagneplattor. Täck med en tredjedel av grönsaksröran och bred en tredjedel av kesosåsen över. Täck med tre nya lasagneplattor och upprepa med såserna tills allt är slut.

Strö över riven ost och grädda lasagnen mitt i ugnen ca. 30 minuter.

 

IMG_5001 - Kopia

 

IMG_5015 - Kopia

 

Ja, nu när vi är betydligt piggare vad hälsan anbelangar så tog vi oss en liten shoppingtur till storstan under gårdagen. Men vi höll oss så långt borta från donuts som möjligt. En solig och vacker vinterdag men ack så kall. Minusgrader närmare 10 stycken i Göteborg är inte att leka med! Lämpligt nog fyndade vi ullsockar och underställ och så hittade vi så bedårande söta portionspajformar i vårens härliga pastellfärger hos Åhléns. En av varje färg fick följa med oss hem, de kanske dyker upp i något inlägg framöver…

 

2013-01-19 12.47.26 - Kopia

Det blev utelunch för oss också, vi bänkade oss ner vid ett bord på ”Bryggeriet”. Åt Filet mignon med pommes frites, rödvinssås och bearnaisesås för ynka 89 SEK. Bryggeriet har flera rätter på sin meny där man varje dag kan äta 2 och betala för 1, det vill säga om man beställer samma maträtt. Vi blev mätta, inget snack om den saken och gott var det väl men inget direkt höjdarbetyg från vår sida. Funktionell mat till ett humant pris och snäppet bättre än att käka ett skrovmål på någon snabbmatskedja. Det är vår åsikt!

För övrigt vill vi framhålla att det är mycket förmånligt att äta ute i Göteborg när vi jämför med priserna uppe i Umeå när vi bodde där.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe

 

 

 

  1. Lena

    Låter spännande!
    Gjorde nyss en (obloggad) lasagne med massa gorgonzolaost i, det var också otroligt gott
    kram Lena från make a head food

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.