Kålrotslåda, leverlåda, morotslåda
Kålrotslåda, leverlåda, morotslåda

Kålrotslåda, Leverlåda, Morotslåda…

Triss i lådor blir det i detta inlägg ikväll. Vi väljer att presentera dem alla på en och samma gång för de hör ju liksom ihop, mer eller mindre. Men det är inte vilka lådor som helst utan tre maträtter som är väldigt typiska för det finländska julbordet: kålrotslådan, morotslådan och leverlådan. Inga lådor – ingen jul!

 

IMG_4657 - Kopia

 

Söker man på Wikipedia beskrivs morots- och kålrotslådan som puddingrätter. Gemensamt för alla tre är att de läggs i en ugnsform/låda och gräddas i ugn under ca. en timmes tid.

Basen för både lever- och morotslådan är okryddad och löskokt tomtegröt som man sedan smaksätter medan kålrotslådan rent teoretiskt är som ugnsbakat rotmos. Alla lådor serveras givetvis varma på julbordet.

På Wikipedia har vi också läst oss till att morotslådan är mycket yngre som julrätt jämfört med kålrotslådan. Morotslådan intog sin plats på julbordet först på 1930-talet.

Det finns tydligen en västgötsk motsvarighet till leverlådan och det ska vara korvkakan. En kär vän som fick provsmaka leverlådan tyckte att den påminde lite om dansk leverpastej.

Det finns säkert lokala variationer på dessa lådor men vi följer så klart Netas mors välbeprövade recept.

 

 

Kålrotslåda

3 folieformar á 8 1/2 dl

 

Ugnstemperatur: 200°

 

1 kg kålrot (skalad mängd)
1 stor morot
5 stora potatisar
2 1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk mörk sirap
ca. 50 g mjukt smör
ströbröd

 

Skala och skär kålroten i små bitar. Lägg i en stor kastrull med vatten, lite saltat. Skala morot och potatis, skär i små bitar och koka dem tillsammans med kålroten, ca. 30 minuter tills de är helt mjuka.

Stampa rotmoset till en slät smet. Smaka av med salt och peppar, blanda ner smöret. Blanda i de övriga ingredienserna.

Fördela rotmoset i smorda ugnssäkra formar och strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen ca. en timme. Riskerar ytan bli för mörk kan man lägga ett bakplåtspapper som skydd den sista tiden.

 

IMG_4641 - Kopia

 

 

Leverlåda

2 stora ugnsformar

 

Ugnstemperatur: 200°

 

2 liter standardmjölk
4 dl grötris
400 g mald nötlever
3 msk finhackad gul lök
2 msk smör
3 msk mörk sirap
2 1/2 – 3 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 ägg
ev. 2 dl russin
ströbröd

Koka upp mjölken, tillsätt grötriset. Koka risgrynen nästan mjuka och låt gröten kallna.

Fräs löken mjuk i smör och blanda den med lever, sirap, gröt och ev. russin (som vi brukar hoppa över). Tillsätt kryddorna och rör sist ner ägget.

Provstek en liten klick i stekpanna för att känna efter om kryddningen är bra, börja med den mindre mängden salt för att öka på om det känns att det behövs.

Smörj ugnssäkra formar och lägg i leversmeten. Strö över ströbröd och grädda leverlådan ca. en timme i ugnens mitt. Riskerar ytan bli för mörk kan man lägga ett bakplåtspapper som skydd den sista tiden.

Leverlådan äts även som vardagsrätt, en typisk finländsk husmanskost och då serveras det ofta lingonsylt till och ibland även kokt potatis.

 

IMG_4503 - Kopia

 

 

 

Morotslåda

2 folieformar á 8 1/2 dl + 1 folieform á 4 1/2 dl

Ugnstemperatur: 200°

 

1 liter standardmjölk
2 dl grötris
ca. 650 g råa morötter, skalade
2 msk mörk sirap
2 1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 ägg
ströbröd
smör

 

Koka upp mjölken och tillsätt risgrynen. Koka dem nästan mjuka.

Dela morötterna i mindre bitar och koka dem mjuka och stampa dem. Blanda alla ingredienser i gröten. Smaka av med salt och peppar.

Lägg smeten i smorda ugnssäkra formar. Strö över ströbröd och lägg några smörklickar på ytan.

Grädda morotslådan i mitten av ugnen ca. en timme. Riskerar ytan bli för mörk kan man lägga ett bakplåtspapper som skydd den sista tiden.

 

IMG_4635 - Kopia

 

Här ska vi väl ändå tillkännage att leverlådan har fått ge upp sin plats på vårt julbord detta år liksom prinskorven. Men istället har vi njutit av leverlådan under december månad så helt åsidosatt är den inte.

Ikväll har vi vänt på den gravade laxen som ligger i press under ett mjölkpaket i kylskåpet. Vi har också gravat makrillfiléer. Och herr’n ska till att göra leverpastej innan natten är kommen. Allt ackompanjerat av mysig och trallvänlig julmusik.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.