IMG_1520.jpg
IMG_1520.jpg

Pätkisfluff med päronkompott.

Nu är det länge sen det varit något sött inslag här på bloggen, så nu är det verkligen dags! Och låt oss säga att vi firar det fina sommarvädret idag (hade det gått bättre för Finland i hockey-vm hade vi kunnat fira det också… ). Det var +22 i skuggan idag och sommarljumma vindar, härligt! Så vi kunde inte låta bli att grilla tillsammans med några grannar vid middagstid och mat smakar alltid så mycket bättre utomhus.

Och vår efterrätt blev alltså Pätkisfluff med päronkompott. Pätkis är ett finskt godis som Fazer tillverkar och det är mjölkchokladöverdragen minttryffel. Det är det enda godiset som vi känt att vi saknat sedan vi flyttade till den svenska sidan, men no need to worry! Nu vet vi att Finska mataffären kan trygga vår tillgång på Pätkis, yay!

När man gör fluff (som man kan göra av nästan vilket godis som helst) bör man tänka på att det gör sig bäst efter en natt i kylskåp. Men bra planerat är hälften gjort.

 

Till 4 portioner höftar vi till lite med mängderna:

 

160 g Pätkis (spara lite till dekoration)
3 dl vispgrädde

 

Hacka Pätkis i små bitar. Värm grädde i en kastrull, den får absolut inte koka för då blir det inget fluff!!!  Ta kastrullen från plattan och rör ner Pätkisbitarna, rör tills allt smält samman. Behövs det så lägg kastrullen på plattan och värm försiktigt så att allt godis verkligen smälter ner. Häll upp i en vispskål med tättslutande lock och ställ i kylen, minst 6 timmar, men allra helst över natten.

 

Sedan är det bara att med elvisp på låg hastighet vispa fluffet till önskad konsistens. Trots sin rinniga konsistens från början blir det fluffigt, jag lovar för jag var själv väldigt skeptisk!

 

 

 

 

Päronkompotten hittade efterrättskreatören Agneta på helt efter eget huvud och innehåller mycket smör och Xanté, päronkonjak. Mint, choklad och päron är smaker som passar väldigt bra ihop.

 

500 g päron, skalad mängd
100 g smör
2/3 dl ljust muscovadosocker
2 dl Xanté, päronkonjak

 

Skala päronen och skär dem i tärningar. Smält smöret i en stekpanna och lägg ner päronen och sockret och stek ihop en stund. Häll i päronkonjaken och låt allt koka ihop. Låt kallna helt i en skål och dofta genast över en liten skvätt päronkonjak och rör om.

 

 

 

Använd fina glas vid servering. Skeda upp Pätkisfluffet i glasen och toppa med päronkompotten och lite krossad Pätkis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har man inte tillgång till Pätkis kan man använda After Eight som också är mint och choklad, dock mörk choklad.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Visst har man ätit x antal Suffeli också, Da Capo är inte heller fel… Allt är gott som man inte äter så ofta och som man får längta till 🙂

   Svara

 1. Tove

  Oj vad gott med pätkisfluff och päron! 🙂 Visst är pätkis ett av de bättre av Fazers påhitt (de flesta är ju nog bra, förstås!). 🙂

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.