IMG_9245.jpg
IMG_9245.jpg

Hemlagad ärtsoppa.

Snart är det fettisdag och då får man äntligen äta semlor! Gott! När vi var barn brukade vi åka pulka på fastlagstisdagen. Efter pulkabacken åt vi ärtsoppa, och det värmde så gott i magen!

Det där med att äta ärtsoppa på fettisdagen är något av en finlandssvensk tradition. På vissa ställen i svenskfinland hade vi även en fettisdagsbrasa, där vi brukade grilla korv. Därför tänker vi bidra med ett recept på hemlagad ärtsoppa i och med att fettisdagen närmar sig.

Ärtsoppa är enkel mat att tillaga, men vill man ha en god soppa så får man offra lite tid. Belöningen kommer när du sörplar i dig den första skeden soppa. Vår variant är som vanligt ett hopkok av flera recept. Vi har delat upp soppkoket under två dagar.

 

 

8-10 portioner.

 

 

 

600 g torkade gula ärter

1,2 kg fläsklägg med ben
2 liter vätska (kokspad från köttkoket + ev. vatten)
1 gul lök, skuren i stora klyftor
1 morot, skivad
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
1 tsk timjan (torkad)
1 tsk mejram (torkad)

 

Dag 1:
Lägg de torkade ärterna i en kastrull, häll på kallt vatten, blötlägg minst 12 timmar/över natten.

Koka fläsklägget tillsammans med löken, moroten, svartpepparkornen, lagerbladen och örtkryddorna. Ha i vatten så att det täcker köttbiten. Koka i ca. 2 timmar på svag värme. Ta bort eventuellt skum och följer mycket av örtkryddorna med tillsätter man lite mer. Testa då och då med en provsticka eller gaffel ifall köttet börjar släppa från benet. När köttet är klart, ta upp det från kastrullen och svep in i aluminiumfolie. Låt ligga så till nästa dag. Spara buljongen! Lägg både köttet och buljongen i kylskåp i väntan på nästa dag.

 

 

Dag 2:

Häll bort vattnet där ärterna har legat i blöt, låt ärterna rinna av i ett durkslag. Häll ärterna i en kastrull. Sila buljongen och häll den över ärterna. Tillsätt vatten vid behov, vätskemängden ska vara ca 2 liter. Koka ärterna i ca. 1 timme med locket på på medelvärme tills de är mjuka. Rör om då och då. Ta bort skummet och eventuella skal från ärterna mellan varven.

När soppan har kokat klart kan man späda ut med vatten så att man får en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite senap. Skär köttet i små bitar/tärningar. Lägg i köttet och låt koka upp innan servering.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.