pizzasnurror skinka ost oregano chilisås
pizzasnurror skinka ost oregano chilisås

Snurrig av pizza – med pizzasnurror och en matig helg.

Söndag 1 mars 2015

 

Pizzasnurror eller pizzabullar är perfekta att ha på lager i frysen. Ett mycket gott salt tilltugg. Nu när det våras kanske det blir läge för en och annan oplanerad utflykt och då är det bara att slänga ner dessa i picknickkorgen. Dock skulle vi aldrig ens föreslå utflykt en dag som den här. Snö, regn och hagel om vartannat och så lite lagom blåsigt på det. Det blev ändå en promenad för oss men vi var nog de enda som vågade oss ut som inte var hundägare. Annat var det förra söndagen då vi tog oss en sväng till havet och matfotograferade lite i solen.

pizzasnurror

Men då kan vi trösta med att dessa pizzasnurror passar även som mellanmål eller kvällsfika. På buffébordet med lite medelhavstema gör de sig också bra. Tidigare har vi serverat dem som ett salt inslag på en födelsedagsbjudning. Bara ljumma på lite innan servering och de är som nybakta.

Pizzasnurrorna är inte särskilt svåra att göra. En vanlig jäsdeg med ingredienser man oftast har hemma som rullas ihop med valfri fyllning och som skärs i skivor. Antingen väljer man att lägga dem direkt på bakpappersklädd plåt eller använda sig av pappersformar för bullar för lite lyxigare känsla.

Här har vi fyllt pizzabullarna med chilisås, riven ost, rökt skinka samt oregano men skinkan går ju att byta ut mot det som passar just dina smaklökar. För ett vegetariskt alternativ tror vi hackade oliver skulle vara mycket gott.

 

 

 

 

32 stycken.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

Deg:

50 g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
ca. 10 dl vetemjöl

 

 

 

Fyllning:

2 dl chilisås
150 g riven ost
200 g rökt skinka, strimlad
2 tsk torkad oregano

 

 

 

 

Värm vatten och olja till fingervarmt (+37°C). Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt saltet och vetemjöl, så mycket tills degen släpper från bunken kanter och känns smidig. Spara resten av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin i ca. 5 minuter tills fina glutentrådar bildats. Låt degen jäsa övertäckt på rumsvarm och dragfri plats i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta, ca. 1/2 cm tjock. Bred på chilisåsen, fördela osten och sedan skinkan över. Toppa med oregano.

Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär varje rulle i 16 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper på plåt. Låt pizzabullarna jäsa under bakduk på dragfri plats 30 minuter.

Grädda snurrorna mitt i ugnen ca. 10 minuter (beroende på ugn). Låt dem svalna på galler under bakduk.

Pizzasnurrorna går utmärkt att frysa in.

 

pizzasnurror rökt skinka

 

pizzasnurror pizzabullar

 

pizzasnurror skinka ost oregano chilisås

 

 

Ni har väl kommit ihåg att svänga blad i almanackan, mars månad är nu här. Man kan undra vart februari tog tribeca burgarevägen. Vi avslutade i alla fall februari på ett fint sätt tycker vi. I fredags efter jobbet drog vi oss ner till centrum här i byn och körde lite after work. Vi satsade på burgare på Tribeca bar och kök och blev positivt överraskade. Kanske att de grillkryddade pommes fritesen inte var någon 10-poängare men med beröm godkänt blev nog slutbedömningen.

Lördagen gick i matens tecken. Ett obligatoriskt besök på matmässan ”Passion för mat” fyllde större delen av dagen. Vi smakade oss runt bland de olika utställarnas mat och drycker. Trevligt för i år var att många av utställarna hade bytt platser så upplägget kändes fräscht och lite nytt. Flera nya utställare fanns också representerade. När vi inspekterar våra mässfynd inser vi att vi fastnat något i tryffelträsket. Så på dagens frukostmackor fick det bli italiensk tryffelsalami, mmm så god den var! Och de här kryddkvarnarna med spännande blandningar ska bli roligt att experimentera med.

En dag i storstaden kräver en storslagen avslutning och även den fick gå i matens tecken. Vi har länge spanat i Ölrepublikens meny när vi varit där tidigare och smakat många av deras goda ölsorter. Säg det som de inte har där! Så middag fick det bli där. Vi rekommenderar bordsbokning för det är ett väldigt välbesökt ställe och många som väljer att äta där.

Det blev 2-rätters för oss båda ackompanjerade av fint öl som serveringspersonalen kunde rekommendera. Neta valde scampi i chili- och vitlöksolja medan herremannen var modig och ville prova råbiff till förrätt. Vi valde dock samma huvudrätt; musslor kokta i veteöl och grädde. Herrevårskapare så gott det var! Detta måste vi absolut prova göra här hemma också, så svårt kan det ju inte vara?!?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.