IMG_6870.jpg
IMG_6870.jpg

Semla till frukost? Med ost och skinka??!!

Att som finlandssvensk flytta till Sveariket är inte alltid helt lätt. Visst har man ganska lätt att anpassa sig och språket är inget större problem. Men ibland uppstår det vissa missförstånd och det hela blir ganska komiskt. Jag tror nästan alla som gjort samma flytt som vi vet precis vad jag menar och vilka ord det oftast handlar om.

Hösten 1999 när jag var nyinflyttad till Umeå och jag nyss hade börjat gymnasiet talades det om frukostvanor under en lektion. På frågan vad jag äter till frukost svarade jag helt sanningsenligt;

– En semla med ost och skinka.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Va??
– En semla till frukost???
– Med ost och skinka??!! Yäääk!!!

Jag replikerade snabbt med att: ”det är väl inte så konstigt?!”

Frågetecknen i mina klasskamraters ögon växte sig bara ännu större. Vissa såg helt förtvivlade ut.

Då kom jag ihåg; min finlandssvenska semla är inte alls samma som den svenska semlan. Den finlandssvenska semlan är motsvarigheten till Sveriges fralla medan den svenska semlan kallas för fastlagsbulle på den finska sidan. Hänger ni med? 😉

Men efter 12 1/2 år i Sverige pratar även jag om semlor nu och då menar jag den med mandelmassa och vispgrädde i.

 

Så idag är det fettisdagen, fastlagstisdagen, den stora Semledagen! Och visst har vi smaskat på en semla, eller temla som Ture Sventon kallade den för. Och jag har provat ett nytt recept, tidskrävande – o jaaa, men enorm skillnad mot att bara göra semlor av en vanlig kanelbulledeg. Bullarna blev så fluffiga och lätta, konsistensen var mjuk och len, nästintill den samma som hos bagerisemlor. Jag kände att det var ett lyckat recept och jag hittade det i tidskriften ”Bröd”, därav alla angivelser i gram! Så det bjuder jag på här och nu! 🙂

 

Receptet ger 20 semlebullar. Ugnstemperatur: 190°

 

250 g ljummen mjölk
25 g jäst
100 g socker
100 g rumstempererat smör
550 g vetemjöl
2 g salt
10 g kardemumma

 

Lägg alla ingredienserna i assistenten. Kör alltsammans i minst 10 minuter i medelhög hastighet tills degen är elastisk. Pröva med att ta upp en liten bit och dra i den. Om degen går sönder, kör lite längre tills den är smidig.

När degen är färdig, lägg upp den på på ett lätt mjölat bakbord och låt vila i 20 minuter.
Väg upp i 50 g stora bitar och rulla varje bit till en boll. Lägg på plåt och låt jäsa under plastfolie i 4 timmar. Bullarna ska nästan bli transparenta.

Ställ försiktigt in plåten mitt i ugnen och baka i ca. 9 minuter. Låt kallna under bakduk på galler.

Fyllning:

600 g mandelmassa
100 g ljummet vatten
400 g vispgrädde

Garnering:

florsocker

 

 

Blanda mandelmassan i ljummet vatten, lite i taget för att få en mjukare konsistens.
Vispa grädden.
Skär av ett lock på bullen. Gröp ur lite i bullen och blanda ner det i mandelmassan om du vill.
Spritsa eller lägg på (35 g) mandelmassa, spritsa eller lägg på grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

 

 

Och diskussionen går säkert varm om det ska vara pärlsocker eller florsocker på semlan. Här i Livsnjutarnas Gourmetkök är vi helt eniga; det ska vara florsocker!!!

 

Smarrig semlestund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.