Vinröda marsipantårtor
Vinröda marsipantårtor

Mina vinröda marsipantårtor.

Det är många år sen jag sist gjorde en tårta, ärligt talat kan jag inte ens komma ihåg när det var sist. Jag har mest varit åskådare när konditorerna i släkten har jobbat. Men nu kände jag att det var dags igen! Och jag ville göra det bra! Jag ska inte ljuga, prestationsångesten har legat över mig de senaste dagarna. Jag har säkert planerat dessa tårtor i minst två veckor och lusläst alla fina tårtbloggar. Och varit en ständigt återkommande besökare hos Tårtdecor. Nu har jag verkligen försökt göra enligt konstens alla regler och så här blev slutresultatet. Vad tycks? För att vara mina första ”seriösa” tårtor så lyckades jag över förväntan om ni frågar mig. Jag kände mig rentav stolt! Och bland de som hjälpte mig äta dessa tårtor var det nog ingen som klagade… 😉 Och jag har fått mig en ny hobby… 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Så dessa tårtor har en ljus tårtbotten, provade olika recept till varje form. Tårtbottnarna är delade i tre delar och fuktade med BOB’s Björnbär och hallon lättdryck. De är fyllda med hemmagjord hallonmousse (recept nedan) och vitchokladmousse. Tårtorna är spacklade med smörkräm smaksatt med hallonlikör (recept nedan) och slutligen täckta med vinröd kavlingsmarsipan. När jag såg den färgen visste jag att det var den jag skulle ha! 🙂

 

 

Dekorationerna (gjorda flera dagar innan för att de skulle hinna torka för att hålla sin form) är gjorda av flowerpaste blandat med sugarpaste (med vaniljsmak) och färgade med pastafärg. På den hjärtformade tårtan är det även vita sockerpärlor. Rosorna är penslade med gnistrande pulverfärg och snöstjärnorna är lätt pudrade med guldglitter. Allt ätbart! Och färgvalet kan också associeras till valet av moussefyllningarna.

 

Tänkte här dela med mig av receptet till den underbart goda hallonmoussen. Väldigt fräsch och syrlig i smaken med en underbar färg. Receptet hittade jag på den här fina tårtbloggen.

 

 

 

 

 

 

 

Moussen räcker till ett ganska tjockt lager i en tårta med diameter 22-24 cm. Jag förstorade receptet 1,5 gånger och då räckte moussen väldigt bra till båda mina tårtor.

 

200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost, typ Philadelphia
4 gelatinblad
2 dl grädde

 

Koka upp de frysta hallonen, tillsätt inget vatten. Låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.

Blanda ca. hälften av hallonmoset med florsockret och färskosten.

Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden.

Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset. Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostblandningen. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund, minst en timme, i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jag misstänker att jag vispade grädden lite för hårt för moussen var väldigt grynig efter att den stelnat, men den gick hur bra som helst att använda ändå. Jag kan tipsa om att använda en uppvärmd (doppa den i hett vatten och torka av) palettkniv när man brer ut moussen, då blir den väldigt följsam.

 

 

 

Smörkrämen hittade jag också från samma blogg. Jag borde ha dubblat satsen för nu fick jag verkligen snåla med krämen för att det skulle räcka till båda. Nästa gång gör jag dubbelt upp, antagligen blir det kräm över men då får jag väl hitta på nåt att använda den till. Smörkrämen fungerar som en fuktspärr som gör att marsipanen/sugarpasten inte börjar smälta och svettas om du gör dina tårtor dagen innan. Det är viktigt att täcka hela tårtan, speciellt så att all fyllning innehållande vispgrädde (boven i dramat) hamnar i gömmorna men en bra och jämnt spacklad tårta gör också marsipantäcket mycket slätare.

 

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

 

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget under vispning. Tillsätt vatten och valfri smaksättning under omvispning.

 

Förslag på smaksättning:

Vanilj: 1 tsk vaniljessens eller 1-2 msk vaniljsocker eller 1/2 -1 msk vaniljpulver
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i det kokande vattnet
Mandel: 1 tsk mandelessens
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk likör, varav 2 tsk motsvarar det kokande vattnet

Tänk på att matcha smaksättningen med den övriga fyllningen i tårtan, i mitt fall blev det då hallonlikör. Smaka dig fram, ibland behöver du ha i mer smaksättning för att det ska smaka som du vill.

Jag gjorde smörkrämen dagen innan jag skulle använda den och det gick bra. Tog fram den flera timmar innan jag skulle använda den för att få den mjuk och medgörlig. Även här kan jag rekommendera en varm palettkniv att spackla med.

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.