ciabatta
ciabatta

Hembakad ciabatta classico.

Söndag 22 februari 2015

 

Hej hopp, hoppas helgen varit till belåtenhet för er alla finingar! Vi kan verkligen inte klaga. Här har det ätits gott som alltid! Lugnt och skönt med inga storslagenheter på agendan. Gubben har jobbat idag men är ledig imorgon. Frun har varit i bakartagen på allvar och knådat deg i dagarna två. Nej, inga sötsaker på repertoaren denna helg däremot triss i bröd/salta tilltugg.

Man känner sig aldrig så rik som när doften av nybakat bröd fyller ens hem. Doften fyller både själ och hjärta med en exalterad känsla av total lycka. Och allt som är hembakat smakar så mycket bättre än något som går att köpa i affären.

hembakad ciabatta

 

Idag tänker vi bjuda er på ett mycket enkelt recept på ciabatta. Ett äkta och klassiskt italienskt bröd som kännetecknas av att det är lite segt. Relativt snabbakat är det också med endast en jäsning. Översatt från italienska betyder ciabatta ’toffel’. Men vi kan lova er att detta bröd är så mycket godare än associationen till stinkande tofflor som eventuellt kan ha dykt upp hos er i just detta ögonblick.

Vi bryter bitar av ciabatta och doppar i en riktigt god olivolja. Det blir ibland vår förrätt, faktiskt så sent som igår, kan det bli enklare och godare?!? Har man då bakat sitt egna bröd, ja då blir det sjuttioelva gånger så gott!

Receptet är från boken ”A piece of cake” av Leila Lindholm.

 

 

 

 

6 bröd.

Ugnstemperatur: 250°C varmluft

 

 

 

 

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk mild olivolja
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
4 1/2 dl vetemjöl special

 

 

Till plåten:

mild olivolja

 

 

 

 

Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten blandat med olivolja. Tillsätt salt, durumvetemjöl och lite vetemjöl (special) i taget tills degen går ihop och blir lös och elastisk. Arbeta degen (i maskin med degkrok) i 10-15 minuter.

Olja in plåten. Häll upp degen på plåten och forma till en rektangel som är ca. 2 cm tjock. Mjöla degen och jäs under bakduk ca. 40 minuter.

Dela brödet på plåten i sex rektangulära eller kvadratiska bitar och separera dem lite från varandra.

Sätt in bröden i mitten av ugnen. Spray lite vatten i ugnen och grädda dem i ca. 10 minuter.

 

ciabatta classico

 

ciabatta

 

Och när vi nu redan är inne lite på Italien får det oss osökt att tänka på vår lilla hemlighet som vi nämnde i förbifarten för en tid sedan. Den som vi skulle återkomma till när allt var bokat och klart. Vad passar bättre än att i detta sammanhang avslöja för er att vi har bokat en drömresa vi länge velat göra, nämligen en matresa till Italien!!! Resan är inspirerad av Bo Hagströms tv-serier och böcker ”Solens mat”.

Vi ska under första veckan i maj åka runt med buss i Italien tillsammans med andra matintresserade för att besöka chokladtillverkare, vingårdar, ostproducenter, sylt- och marmeladproducenter, titta på bufflar och smaka dess ostar, få se hur man gör pasta och bara njuta av allsköns platser vi ska få se såsom Montepulciano, Portonovo, Jesi, Perugia, Cartoceto samt Recanati. För att inte tala om all god mat som vi ska få avnjuta under resans gång. Aldrig tidigare har vi bänkat oss till bords för en 6-rätters middag. Resan kommer att avslutas med en dag i Rom med guidad rundtur. Ibland är det kanske inte så tokigt att fylla jämnt om resor som denna är presenten!?!

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.