IMG_0552.jpg
IMG_0552.jpg

Formbröd med malt.

Innan jag visste ordet av det idag på min lediga dag så var jag igång med att baka bröd. Ett formbröd med memma- och brödmalt i, ett nytt recept från den här sidan (ej på svenska). Nya recept är alltid spännande att prova, dock gjorde jag bara ett bröd eftersom det var första gången.

Doften av malt är helt underbar, jag skulle kunna stå och dra in aromen i flera timmar. Har hittat hur många olika recept som helst där man kan använda malt så hjärnan arbetar på högvarv nu. Önskar så att vi hittar någonstans här i närheten, typ Göteborg, där man kan få tag på denna malt. Det blir dyrt att skicka 1 kg maltpåsar i paket från Finland. 😉

Detta bröd blev otroligt saftigt och mjukt i konsistensen. När jag tog det ur formen var undersidan len som en sockerkaka. Doften var rustik, underbar! Smaken var heller inte söt. Malten gav det en kraftig ton, något åt det brända hållet ungefär som i Guinness. Men mitt bröd sjönk ihop och blev lite platt – men so what!?!  Här rimmar man också… 🙂

Så varför tillsätta malt i bakverk?

  • den ger en fyllig smak av malt
  • den ger en fin färg som ökar din aptit
  • den förbättrar brödets uppbyggnad, utseende och ökar saftigheten
  • den förbättrar hållbarheten
  • den förstärker jästens funktion, speciellt malt med aktiva enzymer

(Källa: Laihianmallas.fi)

 

Detta recept ger 1 formbröd. Ugnstemperatur: 175°

 

3 1/2 dl vatten eller äppeljuice
1/4 (13 g) jäst
3/4 tsk salt
1 1/2 dl memma- och brödmalt
1/2 dl mörk sirap
ca. 5 dl vetemjöl
25 g smält smör

 

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°, alltså fingervarmt. Häll över jästen, tillsätt saltet och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt malt, sirap och hälften av vetemjölet. Vispa smeten ordentligt tills den blir smidig. Tillsätt det smälta smöret och det sista vetemjölet. Blanda ihop degen, den kommer att ha en lös konsistens. Häll upp i en smord form och låt jäsa på varm och dragfri plats till dubbel storlek. Detta kan ta olika lång tid, mitt bröd idag tog nästan två timmar att jäsa.

 

 

 

 

 

 

Grädda i nedre delen av ugnen ca.  30 minuter. Låt stå en stund innan du stjälper upp brödet ur formen. Låt kallna under bakduk på galler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta bröd avnjutes bäst med enbart smör och en skiva smakrik ost på.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.