IMG_9018.jpg
IMG_9018.jpg

Calvadoskaka.

Här har vi en kaka för alla Calvados-älskande vuxna! Att slicka visparna och skrapa upp smetresterna ur skålen blir plötsligt en kamp där man slåss med armbågarna för att bli den som får mest. 😉 Men jag varnar; ät inte för mycket smet, för mycket av det goda kan få dig lite lagom lullig och bilkörning rekommenderas inte efteråt. När kakan väl är gräddad är det dock ingen fara, då har all alkohol avdunstat och kvar blir en mustig och rund äppelsmak. Jag har heller aldrig tidigare ätit en kaka så mjuk och len som den här och otroligt saftig.

Om man nu ska äta tomma kalorier anser jag att de ska vara värda att ätas och ge en ”wow”-känsla, en stund av eufori och total lycka, och då är den här kakan alldeles ypperlig som kandidat. Frossa på! 😉

 

Använder du en kakform som rymmer ca 2 1/2 liter blir det en kaka av detta recept, men kan bakas i två mindre formar. Ugnstemperatur: 175°

 

250 g rumsvarmt smör
400 g strösocker ( ca 4 1/2 dl)
4 stora ägg, rumsvarma (63-73 g/styck)
440 g vetemjöl ( ca 8 dl)
3 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk salt
1 3/4 dl mjölk
1 dl calvados

 

Vispa smöret 2-3 minuter med en elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa blandningen ytterligare några minuter.

Tillsätt äggen, ett i taget. Receptet är beräknat på ägg som väger 63-73 g styck. Om du inte har tillgång till så stora ägg kan du istället tillsätta 2 tsk extra mjölk för varje ägg.

Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver i en separat skål. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten växelvis med mjölken och calvadosen. Vispa smeten mellan varje omgång.

 

 

 

 

 

 

 

Pensla kakformen med rumsvarmt smör och mjöla den. Skeda över smeten i formen. Knacka sedan formen på en skärbräda eller annat lämpligt underlag några gånger för att få bort eventuella luftbubblor i smeten. Fyll formen ca 3/4 full. Ta en slickepott och för smeten till sidorna av formen samtidigt som du drar smeten lite uppåt kanten på formen. Detta gör att mönstret framträder klart och kakan blir inte så upphöjd i mitten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 50-60 minuter. Kolla om kakan är färdig med en sticka. Gör du två mindre kakor blir gräddningstiden ca. 35-40 minuter.

När kakan är färdig låt den vila exakt 10 minuter i formen. Håll sedan formen i händerna med en handduk och skaka formen flera gånger tills du hör att kakan släpper. Vänd sedan formen och lyft den försiktigt från kakan. Låt kallna på galler under den urdiskade kakformen.

 

 

 

 

 

 

 

Det var tack vare (på grund av?) den här kakan som mitt bakande tog fart på allvar. Hösten 2010 hittade jag en för mig ny tidning; ”Hembakat” (nr 2/2010), och efter att snabbt ha bläddrat lite i den i affären (något vi alla gör men man inte får!) hittade jag det här receptet och jag var bara tvungen att köpa tidningen. Sedan fick jag vackert lunka ner till Systembolaget för att köpa Calvados (äppelbrännvin) och sen var det bara att köra igång. Smakmässigt spelar det nog ingen större roll vilken sort man väljer, men jag har nu använt den här. Det är värt att kolla in priset och välja den billigare…

 

Tips!
Vill man göra något mer av denna kaka, ha den som en mer sofistikerad efterrätt kan jag rekommendera att skära den i lagom tjocka portionsskivor och fukta den lätt med calvados och servera den med vaniljgrädde (vispad grädde smaksatt med vaniljpulver/vaniljsocker). För hemskt gott! 😉

 

Smarrig kakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Made

  Det skulle sitta fint med en bit calvadoskaka. Ska baka den om jag nån gång kommer mig för att köpa Calvados.

  Svara

 2. livsnjutarna

  Made, det tycker jag absolut att du ska göra. Hade du bara bott liiite närmare hade du fått dig en bit omedelbums! 🙂

  Svara

 3. Pingback: Livsnjutarnas gourmetkök » Fikabuffé med stort F.

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.